Једна од највећих српских светиња којој је у знак захвалности за излечење богата Рускиња оставила 20.000 евра: На брдима изнад Лима поред чудотворне воде, вековима опстаје стари манастир (ФОТО)

Прибој – Прича о богатој Рускињи која је могла да бира било коју клинику на свету, а излечила се у Прибојској бањи обишла је Србију. Њено исцелење не треба толико ни да изенађује јер од давнина је познато да су ове лековите изворе користили многи. Ово је место где су се и пре дешавала многа, како су их назвали, божја чуда а верује се да делотворности ове воде доприноси и близина велике српске светиње, манастира посвећеном Светом Николи Мирликијском. У знак захвалности богата Рускиња је и донирала двадесет хиљада евра овом манастиру у Прибојској Бањи како би се урадио иконостас истичући да је то најмање што може да уради након што јој је „света вода“ помогла да се излечи.

„Још увек нема тачних сазнања ко је и кад подигао ову православну богомољу, али је сасвим сигурно да је она постојала и пре владарске лозе Немањића. Манастирски комплекс чине три цркве посвећене Светом Николи, Успењу пресвете Богоридице и Светом Илији, што се среће само још у Пећкој патријаршији, која има четири цркве. Обнављали су га краљ Урош Први и Стефан Дечански, а о њему се старала и властелинска породица Војиновић, био је њихов маузолеј и имао је у свом склопу болницу и школу“, рекао је игуман Теофил за РИНУ.

20.11.2021.


Fotografije