Овако преко дана изгледа гробље на ком су снимане језиве сцене из серије Црна свадба: Настало у средњем веку и јединствено је на Балкану, на споменицима и данас стоје мистериозна обележја (ФОТО)

Кнић – Мало ко је остао равнодушан на серију Црна свадба, а поједине сцене терале су гледаоцима страх у кости. Прва сезона је завршена, али и даље се о овом остварењу много прича.  Део серије сниман је на гробљу које заиста постоји и налази се у селу Борач, у срцу Шумадије, на територији општине Кнић. Смештено је на стази која води до врха Борачког крша, а по  обилику и броју споменика јединствено је на Балкану. Оно што је чињница јесте да преко дана изгледа много другачије, него што је то био случај у ноћним кадровима на телевизији.

„Гробље обухвата простор око пола хектара, а на њему се уздиже неколико стотина споменика, стећци звани „капачари“ због свог јединственог врха. Камен је набављан у мајданима Борачког крша, а градили су их вешти локални мајстори. Иако је време однело свој данак, јасно се може видети да су сви ти споменици некада давно првобитно били направљени у јаким бојама, што је вероватно била фасцинантна слика. На споменицима се могу видети и одређена обележја, ако је сахрањен дрвосеча онда секира, ако је војник онда шајкача. Некада мотив обележја не може ни да се препозна“, рекао је за РИНУ Младен Новаковић, вероучитељ и добар познавалац историје села Борач.

01.12.2021.


Fotografije