Обележена 204. годишњица Другог српског устанка

Горњи Милановац - Полагањем венаца код Таковског грма и одавањем почасти обележена је 204. годишњица подизања Другог српског устанка. Венце у име Владе Србије и Министарства за рад, борачка и социјална питања положио је државни секретар Зоран Антић.

„Цивилизовани свет се заинтересовао за Балкан почетком 19. века када су се тадашњи народи упустили у дуготрајну и независну, по размерама страдања и суровости, застрашујућу борбу од османске власти. Што се подударало са дизањем Другог српског устанка и Хаџи Проданове буне, највећег револта једног европског хришћанског народа против османске доминације на овим просторима. Након слома Првог српског устанка 1813. године бакљу слободе упалио је, на овим питомим таковским просторима на Цвети 23. априла 1815, кнез Милош Обреновић. Други српски устанак представљао је наставак борбе за ослобођење од османске власти и истинску револуцију. Након 204. године на историјски догађај чије последице су допринеле обнови српске државности Таковски устанак треба посматрати као истински државни темељ на коме почива савремена Србија. Већина савремених историчара слаже се у томе да је након слома Првог српског устанка обнова отпора османске власти учинила да бакља слободе упаљена у Орашцу 1804. буде распламсана под вођством кнеза Милоша Великог управо са овог места из срца Србије, из Такова”, рекао је Антић
Он је додао да потреба сагледавања пресудних историјских догађаја је наша заједничка спремност да Таковски устанак посматрамо као симболички моменат чији су узроци и последице водиле српској државности, што нас чини истинским потомцима таковских јунака.

23.04.2019.


Fotografije