Gljiva koja je ratnicima Džingis Kana davala energiju i zdravlje danas se uzgaja u tegli i u Srbiji: Kombuha je pravo lekovito čudo, eliksir mladosti i dugovečnosti (FOTO)     ·     Poklanjam dve kuce, restoran i imanje: Neverovatna odluka Milana iz Lazarevca, decenijama radio na zapadu i sada želi sve što ima da prepiše poštenim i vrednim ljudima, uslov je samo jedan (FOTO)(VIDEO)     ·     Solarni paneli stižu i u gornjomilanovačke kuće: Po prvi put potpisani ugovori za subvencije za ugradnju solarnih panela na teritoriji ove opštine     ·     Episkop žički Justin u nedelju 5. februara služiće Svetu arhijerejsku Liturgiju u crkvi Vaznesenja gospodnjeg u Pranjanima     ·     Pukao magistralni cevovod, havarija u Ivanjici: Meštani u višim zonama osatali bez vode, nadležne ekipe hitno upućene na teren     ·     Ratajska reka jedna od najčistijih i najlepših u prijepoljskoim kraju: U planu da se u nju stave cevi i izgradi minihidrocentrala, meštani u velikom strahu jer im je ta voda preko potrebna (FOTO)     ·     Razbojnici upali u kuću policajca, odneli zlato i dali se u beg: Pljačka u novopazarskom naselju Selakovac, policija intenzivno traga za počiniocima     ·     Fond PIO doneo odluku o troškovima rehabilitacije penzionera u banjama: Uskoro oglas za podnošenje prijava za upućivanje na besplatnu rehabilitaciju     ·     Ne krije samo istočna Srbija blago: Zatražena zelena dozvola za kopanje rude u Šumadiji sa 52 grama srebra po toni     ·     Strana ulaganja u građevinarstvo dostigla milijardu evra: Od maja je primetan potpuni oporavak i vraćanje na trend pre izbijanja sukoba u Ukrajini     ·     Više od 250 miliona dinara uloženo u rekonstrukciju škola i vrtića u Užicu: U ovoj godini očekuje završetak izgradnje novog vrtića na Carini     ·     Ovo jezero je najveća misterija u Dragačevu: Dok se jedni u njemu kupaju, drugi ga zaobilaze samo iz jednom razloga(FOTO)     ·    


Autor: RINA.rs


Ужички археолошки локалитети ускоро доступнији туристима


Ужице - Пројекат средњовековне тврђаве „Стари град” је један од најзначајнијих које реализује актуелно ужичко градско руководство. Пре само три године ова локација је била стециште отпада. Заменик градоначелника Ужица Немања Нешић рекао је да се од тада до данас много тога променило а да ће се тек велике промене десити.

„Наиме ужичка средњовековна тврђава или како је Ужичани називају Стари град је идентитетска одредница и број један овог града. Обнова није само потреба развоја туризма већ и заштитника Ужица жупана Николе Алтомановића. Након 35 година кренули смо у пројекат конзервације зидина чиме смо зауставили даље урушавање и пропадање саме тврђаве и дошли смо у ситуацију када треба да одлучимо шта даље. Урађено је 40 одсто Горњег града и највећи део Средњег, остала је друга половина и Доњи град. Ове године настављамо, у амбицији и жељи, да и приведемо крају конзервацију али и да напокон кренемо са реконструкцијом. То подразумева оно што је урађено и на тврђави Голубац. Враћање средњовековне фортификације у његов некадашњи изглед. Ми имамо срећу да је један од највећих ауторитета за средњовековне фортификације професор др Марко Поповић, који је Ужичанин, наш консултант и човек који је радио идејно решење реконструкције. Идејни пројекат урадили смо у складу са његовим решењем ослањајући се на период из 1737. за који имамо добру архивску грађу, када су Аустријанци били на Старом граду више је трагова остало него за пет векова када смо били под Турцима”, казао је Нешић.

Према његовим речима министар Расим Љајић им је дао обећање да ће добити средства за улазак у реконструкцију Горњег града, где се планира обнова главне куле, два казамата и цитаделе око куле, чиме ће се добити музејска изложбена садржина.

„Међутим, остаје проблем, као и од пре неколико векова, а то је прилаз самој тврђави. Веома мало од милионског броја туриста, који током године долазе на Златибор, Тару, Мокру Гору сиђу у Ужице. Зато смо кренули у један пројекат, који је за нас подухват а то је изградња пешачког моста са државног пута до самог Старог града где смо укључили највеће професионалце у том послу и професоре са Грађевинског и Архитектонског факултета. Намера нам је да ове године урадимо пројекат и да следеће године кренемо у извођење. Не само да повежемо Стари град са магистралом, него и са првом хидроцентралом у Европи, са зеленом стазом која повезује локалитет ужичке плаже”, истиче Нешић.

Зип лајн који ће ускоро почети са радом, повећаће број занимљивих садржаја у Ужицу јер је мисија да људи који се баве туризмом живе од њега.

Стапарска бања, је такође, један локалитет који је данас градилиште.

„Пројекат Нео лајф, је у току, и има за циљ изградњу архео парка налик Европским, како би се верно приказао живот у неолитском периоду јер се у непосредној близини бање и налазило неолитско насеље Стапарска градина”, казао је Нешић.

РИНА


24.04.2019.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO