Teško povređen mladić (19) u direktnom sudaru: Zadobio frakturu lobanje u smrskanom automobilu, hitno potrebne veće količine krvi za operacije u Beogradu     ·     Presretači, radari, video nadzor - vozači pamet u glavu, na alkohol ne pomišljajte dok vozite: Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Slabiji zemljotres kod Nikšića     ·     One uživaju u aprilskom snegu i prave ludorije: Najslađi snimak koji ćete danas videti, medvedice Maša i Ljubica sa Ozrena opet oduševile (VIDEO)     ·     Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Od vile na Senjaku i suvog luksuza do beskućnika: Neverovatno potresna životna priča Zorana iz Čačka, izgubio milione i danas se hrani u Narodnoj kuhinji (FOTO)(VIDEO)     ·     Raspevano Dragačevo u trubačkoj prestonici     ·     Uhapšen na Gradini sa 27,5 kilograma marihuane     ·     MUP uputio važan apel svim vozačima     ·     Stiže rampa za oca heroja koji sina invalida nosi na rukama: Novac za Jovana iz Čačka skupljen u rekordnom roku, pokrenuo se čitav grad ali i region (FOTO)     ·     Zakucao se u kamion: Teška saobraćajna nezgoda kod Topole, sudar putničkog i teretnog vozila     ·     Začuli eksploziju pa onda vatrogasne sirene: Prve slike sa mesta požara u centru Čačka, policija ispituje ceo sluačaj i vrši uvidjaj (FOTO)(VIDEO)     ·    


Autor: RINA.rs


Велики притисак на здравствени систем у Златиборском округу: Нови сој вируса прави редове испред ужичких амбуланти, један лекар прегледа преко 150 особа дневно


Ужице - Наредбом директора Здравственог центра Ужице, део Службе за здравствену заштиту деце биће стављен у функцију ковид амбуланти. То по речима др Данијеле Маринковић директорке Дома здравља Ужице неће утицати на здравствену заштиту деце, јер ће дежурства педијатара бити организована у Школском диспанзеру.

 

“Од 4. јануара повећао се драстично број прегледа у примарној здравственој заштити и он на дневном нивоу износи више од 700. Због отежаних временских услова, да нам људи не би чекали пуно напољу а у договору са генералним директором Здравственог центра Ужице и Сектором за вандредне ситуације направљен је план да се део Службе за здравствену заштиту деце и школске деце стави на располагање за ковид амбуланте. То никако не значи да ће овим потезом деца бити угрожена, јер ће њихови педијатри дежурати у Школском диспанзеру. О терминима и месту где ће се деца прегледати јавност ће бити благовремено обавештена”, истакла директорка Дома здравља др Данијела Маринковић

 

Др Бранкица Савић, координатор ковид амбуланте истиче да у овом таласу пандемије највећи број прегледа почиње и завршава се на примарном нивоу у ковид амбуланти.

 

“Овај нови сој даје лакше клиничке слике, углавном су захваћени горњи респираторни органи, тако да 99 одсто пацијената почне и заврши преглед код нас. Од укупног броја обављених прегледа само један посто се упути на болничко лечење. Људи након обављене дијагностике, ренгена и тестирања се врате код нас и зато је у овом таласу највеће оптерећење на нашој ковид амбуланти. Услови су нехумани јер у постојећу ковид амбуланту можемо највише 20-ак људи да уведемо унутра а сви остали морају да сачекају напољу. То је нарочито на тренутним минусима потпуно неприхватљиво”.

 

У ужичком Дому здавља тренутно су у функцији три ковид амбуланте. Централна је у АТД-у, мала изолација испод Дечијег диспанзера, док је трећа контејнер Сектора за вандредне ситуације. Додатни проблем је и све више заражених здравствених радника чиме је ограничен број извршилаца, али се кроз испомоћ из болнице и дупле смене лекара чини све да што више пацијената буде примљено и прегледано. О великом притиску сведочи и податак о 150 прегледа по једном лекару, а како истичу наредних дана сигурно биће их и више.

 

Здравствени радници који су у ковид систему свакодневно моле суграђане за стрпљење, јер како поручују и они су на измаку снага. Родитељима деце која се лече у Дечијем диспанзеру поручују да нема разлога за бригу, јер ће педијатри дежурати у потпуно изолованом простору.

РИНА


13.01.2022.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO