Ово је крвави спрски врх, име планине Чемерно црвеним словима уписано у нашу ратну историју: Вредни родољуби не дају да то падне у заборав, сами се организовали и граде Меморијални парк (ФОТО)

Краљево - Један од најкрвавијих одиграних бојева у Првом светском рату 1915. године, водила се на планини Чемерно, између Краљева и Ивањице, то је уједно била и најсмртноснија битка у којој је страдало више од 2.000 српских бораца Краљевине Србије. Данас су на планинском врху Срмдључ који је добио назвив по остацима погинулих јунака и данас видљиви трагови сурове борбе српских војника , као и голим оком уочљиве кости хероја са Чемерна. Да се њихова жртва, храброст и пожртвованост никад не забораве група ентузијаста , пре свега мештана оближњих села желе да направе Меморијални парк. Раде на мобу и прихватају се изузетно тешких послова, како би овај крвави врх у Србији научио будућа поколења о историји нашег народа.


"Ово градимо да би упознали наше ученике, туристе, планинаре, ловце и све добронамернике о страдању и храбрости наших војника у Великом рату. Њихова жртва је била превелика да би била заборављена. Све то чинимо волонтерски и захваљујући средствима донатора. До сада смо поправили пут у дужини од шест километара и направили доста тога. За комплетан завршетак потребно је још око 2000 еура, потребна су нам средства за завршетак видиковца па се надам да ће се појавити људи који гаје културу сећања на наше претке и разумети нашу молбу за помоћ", рекла је за РИНУ Вања Николић учитељица из оближњег села и учесница акције.

15.01.2022.


Fotografije