Teško povređen mladić (19) u direktnom sudaru: Zadobio frakturu lobanje u smrskanom automobilu, hitno potrebne veće količine krvi za operacije u Beogradu     ·     Presretači, radari, video nadzor - vozači pamet u glavu, na alkohol ne pomišljajte dok vozite: Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Slabiji zemljotres kod Nikšića     ·     One uživaju u aprilskom snegu i prave ludorije: Najslađi snimak koji ćete danas videti, medvedice Maša i Ljubica sa Ozrena opet oduševile (VIDEO)     ·     Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Od vile na Senjaku i suvog luksuza do beskućnika: Neverovatno potresna životna priča Zorana iz Čačka, izgubio milione i danas se hrani u Narodnoj kuhinji (FOTO)(VIDEO)     ·     Raspevano Dragačevo u trubačkoj prestonici     ·     Uhapšen na Gradini sa 27,5 kilograma marihuane     ·     MUP uputio važan apel svim vozačima     ·     Stiže rampa za oca heroja koji sina invalida nosi na rukama: Novac za Jovana iz Čačka skupljen u rekordnom roku, pokrenuo se čitav grad ali i region (FOTO)     ·     Zakucao se u kamion: Teška saobraćajna nezgoda kod Topole, sudar putničkog i teretnog vozila     ·     Začuli eksploziju pa onda vatrogasne sirene: Prve slike sa mesta požara u centru Čačka, policija ispituje ceo sluačaj i vrši uvidjaj (FOTO)(VIDEO)     ·    


Autor: RINA.rs


Ко накриви шајкачу, цело село зна да му је шљива добро родила: Радојица више од пола века уз песму шије најчувеније српске капе, као симбол српске традиције (ФОТО)


Горњи Милановац - Најпознатија српска капа од давнина је чувала српске главе како од болести, природних непогода, тако и од ратних пораза. Датира још од 18 века, а касније се одомаћила у свакодневном животу, па је углавном носе старији мушкарци у сеоским заједницама. Горњомилановчанин Радојица Николић уз песму већ пола века шије и кроји шајкаче и за њега оне нису само обичне капе, већ идентитет српског рода.

 

„Ове капе су благословене од Бога, односно српске шајкаче које сам заволео и научио да шијем. Људи их траже и задовољни су. Купују их многи и односе у иностарнство, причају о њима својим потомцима”, рекао је шнајдер Радојица Николић.

 

Овај шнајдер тврди да вековно најпознатија српска капа има огромну драгоценост.

 

„Шајкача има посебну духовну, као и традиционалну вредност. Ова капа се не скида, нити се коме даје са главе. Зна се, када се уђе у цркву, или у неку другу важну институцију, тада се капа скида из поштовања, али овако по старинском обичају - не. Та мисао влада од давнина и важи до данашњих дана, то се цени и нема опдступања”, прича овај времешни шнајдер.

 

Шајкача од давнина није била само модни детаљ, имала је још употребних вредости.

 

„У једном делу капе, може да се задену игла и конац, у случају потребе да је неопходно да се ушије дугме, кад се човек нађе на путу или било шта, или на пример може да се стави писамце од девојке, или нешто слично да му буде на „мети”, а кад захладни, може и уши да покрије”, објашњава шнајдер Радојица.

 

Поучен вишедеценијским искуством Радојица тврди да се шајкача може носити на разне начине, која имају и посебна значења.

 

„Када човека видите да прође кроз град са накернутом шајкачом, то значи да му је све по таман и да му је шљива родила добро, те да је тај човек задовољан, поносно је носи и моли се Богу”, шаљиво појашњава Радојица.

 

Од давнина наш народ чува обичаје, слави српску Нову годину, поздравља се са три пољупца, а шајкача се према предању никада не скида, сем у цркви и општини и то из поштовања.


РИНА


17.01.2022.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO