Kakva prelepa slika u ariljskim selima: Na stotine planinara krenulo u akciju od Dobrača do Brekova, u prirodnim lepotama Srbije uživaju i stari i mladi (FOTO)     ·     Ministarka Djedović razgovarala sa ambasadorkom Rumunije     ·     Menjali grad za malo srpsko selo: Stefan kupio kuću u Kukićima za 10.000 evra, pokrenuo sopstveni biznis sa strugarom i kaže - ovo je najbolja odluka koju sam doneo (FOTO)     ·     Nije im do slavlja - otkazana proslava polumature, a učenicima prete sankcije za teži prekršaj: Ovo je epilog požara u osnovnoj školi, đaci bakljama zapalili krov     ·     Uhapšen taksista u Beogradu: Devojku (18) dodirivao u automobilu i vulgarno joj se obraćao     ·     U Srbiji toplo, lokalno kiša i pljuskovi sa grmljavinom     ·     Neverovatna nezgoda u Užicu: Vozač seata naleteo na otvorenu šahtu i isprevrtao se na putu     ·     Prve slike spašavanja kod Mionice, teren jako nepristupačan: Vatrogasci konopcima izvukli ženu iz provalije duboke 50 metara (FOTO)     ·     Oni imaju preko 50 godina ali bez problema pešače na stotine kilometara: Igor, Novica i Ostoja krenuli peške od Romanije do Krfa, žele da pomognu izgradnju kampa Svete Srbije (FOTO)(VIDEO)     ·     Drama u selu Struganik: Žena pala u provaliju duboku oko 60 metara, vatrogasci-spasioci izvlačili je konopcima     ·     Težak sudar tri vozila u Srpskoj: Povređeno pet osoba, među njima i deca     ·     Vučić putuje u Njujork: Sledi nam odsudna bitka za Srbiju     ·    


Autor: RINA.rs


Небески горостаси са распоном крила од скоро три метра: Кудрави несит у народу познатији као пеликан лети Србијом, неопходно што пре заштитити ову величанствену птицу


У току недавно завршеног Међународног зимског пописа птица водених станишта, орнитолози, чланови и волонтери Друштва за заштиту и прочавање птица Србије, забележили су присуство многих птица нетипичних или ретких у зимском периоду за наше поднебље: ражањ, гак, црвена луња, златни вивак, црвена чапља и међу њима и једна од најкрупнијих птица у Србији – кудрави несит, највећи у породици несита, у народу познатој и као пеликани.


Ова импозантна птица, од кљуна до репа може бити дуга 183 цм, а њен распон крила сеже до невероватних 320 центиметара. Тешка и до 13 килограма, једна је од најмасивнијих летачица на свету. На потиљку има дуже, разбарушено перје по чему је и добио назив. Лепоти и лаком препознавању овог пеликана доприноси дуг, наранџасти доњи део кљуна који у сезони парења постаје црвен! Иако се може чинити као егзотична птица далеких крајева, кудрави несит је у 19. веку у Србији био гнездарица, али је нестао до половине 20. века услед исушивања пространих ритова, бара и мочвара за потребе пољопривреде, прогона, изградње бројних насипа и канала. У 21. веку боравак кудравих несита био је бележен неколико пута, али није било сумње о гнежђењу.


„Кудрави несити су и овог јануара наши гости на Дунаву у Неготинској крајини! Током 3 дана претраживања за време Међународног пописа птица водених станишта забележили смо бар 6 птица. Од тога 4 су биле младе, те по једна одрасла и незрела птица" рекао је Марко Шћибан, координатор Међународног пописа птица водених станишта у Србији, и додаје: „Учестали налази ове строго заштићене врсте у последњих неколико година на Дунаву у Неготинској крајини буде наду да ће кудрави несити у Србији можда пронаћи и одговарајуће станиште за гнежђење у будућности".


Кудрави несит једна је од 12 циљаних врста птица које покушавамо да заштитимо у оквиру „Данубе Фрее Скy ЛИФЕ" пројекта – међународног пројекта очувања птица дуж реке Дунав. Међу највећим опасностима за птице дуж Дунава су судари са жицама далековода и струјни удари. „За сада код нас нису бележена страдања несита од судара са проводницима далековода. Надамо се да ће наставити да безбедно зимују код нас и да су већ научили да избегавају далеководе код хидроелектрана Ђердап 1 и Ђердап 2", додао је Шћибан.


РИНА


10.02.2022.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO