Црвено злато из Србије никад скупље у историји: За килограм малина ове сезоне очекује се цена од 600 до 800 динара, малинари већ траже раднике за бербу (ФОТО)

Ариље – Током прошле године малинари су коначно задовољно трљали руке, а све су прилике да ће тако ако не и јоп боље бити и ове сезоне. Очекује се аконтна цена у распону од 600 до чак 800 динара по килограму, што је историјски максимум. Малинари већ калкулишу и праве рачуницу, а многи од њих овогодишњи род не желе да препусте случају и већ увелико траже раднике за бербу током летњих месеци.  Ипак, оно што баца сенку на ове позитивне вести јесте много мањи принос него раније.

„Суша је зауставила раст младих ластара, који је требало да рађају наредне године, тако да у 2022. Години можемо очекивати много мањи род. Управо због те смањене количине на тржишту цена ће драстично скочити. Потражња за српским малинама је огромна, јер је на европском и светском тржишту нема и сада се заиста са правом ово воће може назвати црвеним златом”, казао је за РИНУ, председник Асоцијације малинара Србије Добривоје Радовић.

13.02.2022.


Fotografije