Некада су се кроз село Комарани тркали сватовски коњи возећи младу: Манифестација која деценијима негује слогу између Бошњака и Срба окупила неколико хиљада људи на брду изнад Бродарева (ФОТО)

Бродарево/Пријепоље – Упркос киши и лошим временским условима Боретино брдо изнад Бродарева било је пуно људи, јер се након две године паузе због епидемије корона вируса поново одржала манифестација Комаранска кошија. Кишобран је био реквизит без ког се није могло, али нико није марио за то. Осим домаћих, велики број гостију стигао је и из дијаспоре јер се овог викенда у овом крају обележевао и велики празник Бајрам. Сви су уживали гледајући трке коња, такмичењу у бацању камена с рамена, скоку удаљ и кросу.

"Комаранска кошија је традиционално такмичење настало од некадашњих сватовских трка коња, који су кроз село Комарани пролазили водећи младу, а најбржи добијали дарове. Некада се овде окупљало више од 10 хиљада људи, сада је после двогодишње паузе у одржавању тај број мањи. Међутим, надам се да ћемо већ идуће године поново окупити стари број посетилаца. Биће ту и неких нових садржаја. Ову манифестацију чини посебном то што деценијама негује и представља добар пример за очување односа између Бошњака и Срба који сложно живе на овом простору", рекао је члан Организационог одбора 52. Комаранске кошије Миралем Бјелак.

02.05.2022.


Fotografije