Сат је стао онда кад је друг Тито умро, преко четири деценије ове казаљке стоје на три сата и пет минута: Необичан експонат налази се у породичној кући једног Чачанина (ФОТО)(ВИДЕО)

Чачак – Дан 04. Мај 1980. године један је од најтужнији за све оне који су запамтили како је то било живети у бившој Југославији. Тог дана Централни комитет је саопштио да је умро друг Тито. Бројни су они који се и четири деценије након његове смрти са сетом и тугом у очима сећају прошлих времена. Један од њих је и Рато Смиљанић из Чачка, који каже да се најбоље живело баш тад. Он је направио и јединствени музеј који сећа на нека давна "Титова времена", а један реквизит има посебну симболику.

"Сат који је окачен на уласку у музеј стао је тачно на три сата и пет минута, када је отац свих југословнских народа и народности друг Тито преминуо. То је било у време у ком се заиста живело, све после Тита је животарење. Желео сам да сачувам то сећање на братство и јединство, јер то је оно што је најбоље осликавало то доба. Посебно место заузима и црвени пасош, који је у то време био нјатраженији у читавој Европи. За њега нису постојале границе, свако је желео да га украде и присвоји. Сачувао сам и свој извештај на ком се види да је моја плата тада била 140.000 динара, а карта за биоскоп је коштала динар ипо. Јасно вам је колико је рачуница данас другачија “, прича Рато за РИНУ.

04.05.2022.


Fotografije
Видео


Видео снимке могу преузети само регистровани корисници.

Број видео снимака: 1