Виђамо трагове поред кућа и чујемо њихову рику: Мечке се пробудиле и почеле да харају селима на Голији, мештани страхују за животе и имања

Ивањица - Сваке године мештани села која се налазе на падинама планине Голије суочавају се са истим проблемом. Мечке се са првим пролећним данима пробуде из зимског сна и почну обилазити око њихових кућа, торова, малињака и пчелињака. Нису ретки ни сусрети са овим шумским зверима, којих чини се никад није било више. Медведи су заштићени, а док је њихово изловљавање збрањено размножавање није. Осим страха који уливају, праве и огромну штету у сеоским домаћинствима. До сада су усмртили на десетине оваца, јагњади и развалили кошнице.

"Већ је почела сезона њихове шетње и приласка кућама. Почели смо да виђамо трагове а сваког дана очекујемо да упадну и направе штету. Прошле године неколико пута је долазило до директног сусрета са медведима и само пуком срећом мештани су извукли живу главу. Није нам свеједно да изађемо из кућа, када год закорачимо кућни праг чујемо крике медведа кроз шуму и вукова, делује језиво, никада нису били овако близу кућа", казао је за РИНУ Ратко Половина, мештанин села Чечина.

06.05.2022.


Fotografije