Фенг шуи на српски старински начин: Улазило се на источна а излазило на западна врата, сви предмети строго стајали једни насупрот других како би то донело добру срећу у кућу (ФОТО)

Чајетина – Једини музеј на отвореном у Србији смештен је у селу Сирогојно, а на пет хектара постављене су куће које сведоче о животу наших предака. Све је аутентично, старо и чува успомене људи из овог краја. У оквиру јединствене поставке налазе се два сеоска домаћинства и 50 аутентичних објеката који сведоче о начину градитељства, али и начину живота спрског сељака. Поред специфичне динарске брвнаре, покривене шиндром , на осунчаним пропланцима смештени су и сви помоћни објекти који су се тад користили.

„У кући су постојале две просторије, са огњиштем у средини. Око њега су се увече сви окупљали и за њега су се везивала магијска својства. Постојала су двоја врата, источна и западна, са симболичким значењем. Све што је било добро улазило је на источна, а све што је лоше излазило је на западна. У кући се налазе и аутентични предмети из тог периода, попут колевке за бебу и посуђа. Ствари су постављане једне насупрот других и симболизовало је добро насупрот зла, позитивно насупрот негативног“, рекла је за РИНУ, Светлана Ђалдовић, директор Музеја на отвореном Старо село Сирогојно.

07.05.2022.


Fotografije