Планина са које је 1941. године почела револуција: Пре свитања стигло се на Равну Гору, обележена годишњица од када је Дража кренуо у устанак против фашизма (ФОТО)

Равна Гора - Освануо је још један Марковдан на Равној Гори. Неколико хиљада људи свеке године 08. маја пристигне још у свитање како би обележили годишњицу од доласка Драгољуба Драже Михаиловића, који је управо на овај празник 1941. године стигао на планину и одатле први покренуо устанак против фашизма у поробљеној Европи. На споменик вођи Равногорског покрета венце је поред осталих положио и његов унук, Војислав Михаиловић, председник ПОКС-а. Михаиловић је том приликом поручио да ће ПОКС покренути иницијативу за подизање споемника Драгољубу Михаиловићу у центру Бегорада.

„Покреће се иницијатива за подизање спменика моме деди, легендарном генералу Драгољубу Дражи Михаиловићу. Да наша српска иницијатива буде српска, да одлука буде српска и да подизање споменика буде српско. Нису нама ту потребни ни Американци ни Арапи, јер, једноставно ово је наш великан, ово је нешто што смо ми чекали 70 година и зашто тај посао који је искључиво наш, не би самостално и обавили", рекао је Михаиловић.

08.05.2022.


Fotografije