Ако сте дремали на Ђурђевдан, на истом месту морате одспавати и данас: Бројна народна веровања везана су за данашњи дан, Марковдан пун симболике за Србе

Чачак - Након што су Срби прославили свог великог свеца Светог Ђорђа, данас многи верници славе Марковдан. За овог свеца везани су многи обичаји и народна веровања, а многа од њих и данас се и данас практикују. Као и Ђурђевдан блиско је повезан са пролећним циклусом обичаја и са свим што има везе са буђењем природе.

"Да би година била родна верује се да тада треба почети неке радове. Такође, важи веровање да треба устати рано на оба свеца да би људи били вредни и да их не би хватао дремеж током читаве године. Такође, наш народ верује да уколико задремате на Ђурђевдан, да то исто треба урадити и на Марковдан, да му година не би била лоша и то да спава на истом месту. Наши стари водили су се логиком да два минуса дају плус, то значи фактички да се искупе за то што су учинили на Ђурђевдан", казала је за РИНУ, етнолог Снежана Ашанин етнолог.

08.05.2022.


Fotografije