Све Ђоке на једном месту, бира се онај највећи, најлепши али и најмањи: Село Белегиш лежи на обалама Дунава у Срему, јединствено у читавом свету само по једној ствари (ФОТО)

Белегиш - Скоро да нема особе на простору бивше Југославије која није чула за главне ликове из многих вицева, Муја и Хаса, Перицу и Ђокицу. И док се Босанци најчешће смеју догодовштинама ове прве двојице, срби то најрађе чине уз Ђоку. Да ли су баш по њима настале бројне шале или ипак не велико је питање, али оно што је сигурно и дефинитивно јесте да највише Ђока има у једног села на Дунаву. Сваки трећи становник Белегиша зове се Ђорђе, и зато су тамошњи мештани одлучили да направе манифестацију јединствену у свету - Ђокијаду.


"То је тако од давнина, Ђорђе је овде најчешће име које се даје мушкој деци. Кад сам све избројао било нас је тачно 51. Један Ђока је преминуо, али родио се дечак који се исто тако зове па је број остао исти. Одлучили смо да направимо манифестацију на коју су добродошле све Ђоке, а не само ове из нашег краја", каже за РИНУ Ђорђе Радаковић, председник Удружења Ђока из Белегиша.

10.05.2022.


Fotografije