Драган је највећи узгајивач паунова у Србији, љубав према рајским птицама прерасла у успешан бизнис: Потражња за њима не јењава, људи их купују да им красе дворишта (ФОТО)

Сремска Митровица – У селу Салаш Ноћајски надомак Сремске Митровице живе птице које су за неке симбол лошег времена, али ипак за наке друге доносе срећу и благостање. Пaунови плене свojим изгледом, а заправо се помоћу свог богатог перја крију од предатора. Раскошни реп са јаким бојама и перима дужим од два метра никога не остављају равнодушним . Драган Лукић најпре је ове царске птице почео да гаји из љубави, затим је то прерасло у бизнис и данас је он највећи узгајивач паунова у Србији.

„На пролеће креће процес парења , тада му реп расте и до два метра када показује своју раскош и тако дозива свог партнера. Што је китњастији, то је привлачнији. Не каже се узалуд – шири се као паун. Пре десет година када су овде биле велике зиме ја сам мислио да су ми сви угинули, али се испоставило да су преживели температуру од чак минус 28 степени, доста су отпорни иако потичу из топлијих крајева Азије и Африке, нарочито бели фазани самим тим имају и бољу цену. Ја сам успео да генетиком и упаривањем да их створим још отпорније“, рекао је за РИНУ, узгајивач Драган.

10.05.2022.


Fotografije