Kad zamiriše nema ništa bolje, dok korica pucketa: Čačanski pečenjari u deficitu sa "robom" pred praznike, obori sve prazniji a potražnja ogromna (FOTO)     ·     Mesto tragedije i užasa komšije i dan danas zaobilaze: Navršila se godina dana od svirepog zločina u selu Gornja Trepča, bratoubica preminuo u ustanovi u kojoj je bio smešten (FOTO)     ·     Spomenik kulture od velikog značaja: Ovo je kuća u kojoj je rođen i odrastao jedan od najpoznatijih kompozitora u istoriji Srbije, posebno mesto u njoj zauzima klavir (FOTO)     ·     Rode u užičkom kraju ne miruju, a za doktore pune ruke posla: Bejbi bum doneo osam novih stanovnika u gradu na Djetinji     ·     Mraz desetkovao voće u ivanjičkim selima: Meštani svakog jutra sa strahom ulaze u šljivike i malinjake, koliko su niske temperature pogubne otkrivaju stručnjaci     ·     Milicija svaki dan patrolira, počinioce često uhvati na delu: Bahatim pojedincima koji prave divlje deponije mora se stati u kraj, bacaju gume, plastiku i leševe uginulih životinja bez pardona (FOTO)     ·     Požar izbio na maloj pijaci u Čačku: Zapalio se drveni objekat, vagrogasci odmah stigli na lice mesta (FOTO)     ·     Devojčicu udario automobil na Dorćolu: Na licu mesta policija     ·     U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša     ·     Silovit sudar kod Požege, na licu mesta Hitna pomoć: Sudarili se kombi i putnička vozila, na toj deonici uvek velika magla     ·     Havarija u Čačku: Odjednom se urušila ogromna količina zemljišta a na ulici krater, stanovnici u strahu (FOTO)(VIDEO)     ·     Zakucao se u prikolicu kamiona: Saobraćajna nezgoda kod Brodareva, jedno lice povređeno (FOTO)     ·    


Autor: RINA.rs


Доносимо по 500 литара воде са бунара, немамо довољно за личну хигијену: Мештани Жаочана и Мршинаца живе као у средњем веку, сакупљају кап по кап да ви се окупали (ФОТО)


Чачак - Живот у 21. веку подразумева имати воду, струју и основне животне намирнице. Међутим, близу 120 кућа у селима Жаочани и Мршинци, годинама муче муку са водом за пиће, а да њихова свакодневица буде тежа од Нове године немају ни техничку воду. Са доласком топлијег времена, проблеми мештана ова два чачанска села постају већи.

 

„За пиће купујемо, доносимо од комшије са бунара. За стоку сваки други дан довозим по 500 литара. Проблеми су велики. Нека замисле сви који имају децу и унучад да они треба да једу, да се окупају. Са чим одржавати хигијену, са чим судове опрати. Ово је горе него у средњем веку. И срамота је. Чуо сам да је неки приватник добио тендер за санацију водовода, међутим, чујем после, доћиће, видеће, има преча посла, ускоро ће. Дани пролазе, ми се мучимо, немамо у кући ни кап воде. Нема даље, разболеће се људи. Или ће неко доћи, или ћемо ми нешто радикалније да учинимо”, казао је за РИНУ, Милош Милошевић из Мршинаца.

 

Житељи ових села наводе, да након расписивања тендера за санацију водовода, и даље чекају да се помере са нулте тачке.

 

„Паре су одвојене још у децембру месецу, за ову годину. Урађен је пројекат, нађен је извођач радова. Кад ће да се ради? Почетак марта, крајем фебруара. Ништа од тога. Дођосмо до Ђурђевдана. Славио сам без воде. Било ме је срамота од гостију”, додао је Данбуовић.

 

Мештани околних села тврде да је санација постојећег водовода једино коректно решење.

 

„Изворска вода треба да иде до каптаже, после у цеви за водовод. Та вода већином иде у поток, јер се земљиште променило и слегло и то треба поново да се све уради. И ту, где се скупљају воде, на две каптаже, и то је пукло и пуста воду. То све треба да се санира, или изнова да се уради”, каже Зоран Белопавловић из Горичана.

 

Из чачанског „Водовода” кажу да сеоски водови нису у надлежности овог јавног предузећа, али да ипак следи израда пројектне документације за повезивање делова сеоских водовода Мршинаца, Жаочана, Кукића, Качулица, што је у надлежности града.

 

Обавеза и надлежност чачанског „Водовода” је снабдевање и одржавање водоводне и канализационе мреже на градском подручју. За сеоске водоводе, каже директор ЈКП ”Водовод”, Зоран Пантовић, ово предузеће може само да се ангажује у решавању проблема колико је у моћи овог предузећа.

 

„Тај део, још 2020. године, град Чачак је препознао као проблем и `Водовод` Чачак се укључио са својим људима, по питању стручне помоћи, на изради пројектног задатка за израду техничке документације. То је урађено крајем 2020. године и то се буквално зове, `Пројектни задатак за израду пројектне документације за повезивање делова сеоских водовода Жаочани, Качулице и Слатина на систем водоснабдевања Кукићи, резервоар Булије`”, рекао је директор ЈКП „Водовод” Чачак.

 

Овај пројектни задатак је, каже Пантовић, предвидео да се са постојећег подсистема Кукићи, којим газдује ЈП „Моравац”, реши и проблем водоснабдевања и околних села, Жаочани, Кукићи и Слатина.

РИНА


11.05.2022.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO