Uhapšen na Gradini sa 27,5 kilograma marihuane     ·     MUP uputio važan apel svim vozačima     ·     Stiže rampa za oca heroja koji sina invalida nosi na rukama: Novac za Jovana iz Čačka skupljen u rekordnom roku, pokrenuo se čitav grad ali i region (FOTO)     ·     Zakucao se u kamion: Teška saobraćajna nezgoda kod Topole, sudar putničkog i teretnog vozila     ·     Začuli eksploziju pa onda vatrogasne sirene: Prve slike sa mesta požara u centru Čačka, policija ispituje ceo sluačaj i vrši uvidjaj (FOTO)(VIDEO)     ·     Deda prebio maloletnu unuku u Beogradu: Naneo joj teške telesne povrede, preti mu 10 godina robije     ·     Drastična promena vremena utiče na kardiovaskularne pacijente     ·     Zoranu Maksimoviću „Zlatna buklija” i nominacija za Gran pri nagradu publike     ·     Užas u Beogradu: Tramvaj oborio ženu na autokomandi     ·     Uhapšen glumac Sergej Trifunović u Beograd: Kupovao marihuanu u Beogradu     ·     Žena i ja smo odmah istrčali napolje, tamo su bile i komšije: Zatresao se Čačak, zemljotres pogodio grad na Moravi     ·     Ono što je lepo to je i skupo: Ako želite da vreme provedete na Tari, ponesite pune novčanike, od ponedeljka kreće naplata vozačima koji dolaze u Nacionalni park     ·    


Autor: RINA.rs


Нестварне лепоте Азбуковице и специфични укуси привлаче на хиљаде посетилаца на запад Србије: Овде се прави чувени качамак, а три састојка и старински рецепт чине га посебним


Љубовија - Брдско подручје Азбуковица смештено на западу Србије и на самој граници са Босном и Херцеговином насељено је још од праисторијског доба, а вековима уназад је специфично по нестварној природној лепоти и посебној гастрономији. Током пандемије корона вируса овај крај био je један од најпосећенијих у Србији. Планина Бобија, река Дрина и кањон Трешњнице без даха су оставили на хиљаде посетилаца. Ипак, због још једне ствари се гости овде враћају, а од тог ралога креће вода на уста. У питању је - aзбуковачки качамак.

"Овде се још увек чувају старински рецепти које смо добијали од мајки и бака. На качамаку су одрасле многе генерације и то је и даље један од омиљених избора за доручак у нашем крају. Воле га и стари и млади", каже домаћица Светлана из Љубовије и открива рецепт за његово спремање.

"У шерпу се наспе литар топле воде, посоли, стави пола супене кашике масти и сачека да проври.У посебну чинију се сипа чаша воде и у њој размутити осам до десет кашика пројиног или кукурузног брашно да се добије густа каша и мало се посоли. Када вода у шерпи проври, додавати кашику по кашику размућене густе каше и меша до пет минута док се не згусне и не искрчка. По жељи се после додају сир, кајмак или млеко", објашњава Светлана.

За азбуковачку кухињу често се каже да је то храна са душом, а осим чувног качамака надалеко су познати и многи други специјалитети. Управо храни и кухињи у част, у Љубовији се дуже од десет година одржава Гастро фестивал. Након две године паузе због забране окупљања овог маја је опет организован.

"Подложени су котлићи, кува се рибља чорба, имамо бројне излагаче у области пекарства, посластичарства и етно трпезе из разних крајева Србије, али са једним циљем, да представе, у најлепшем светлу азбуковачку кухињу која је неизоставна у гастрономској понуди наше општине препознатљиве по сеоском туризму. До сада имамо, заиста велики број пријављених екипа. И ја бих рекла да је то рекордан број, за све ове године. Припремљен је веома богат културно забавни-програм, за све узрасте, истакла је Јелена Тешић директорка ТО Љубовија.

Проглашење победника као и додела награда биће након 18 сати када стручни жири одлучи ко је у одабраним дисциплинама, најбољи. Најзанимљивије за већини свакако ће бити такмичење у сецкању црног лука.

РИНА


14.05.2022.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO