Невероватан српски реквизит за Гиниса: Мирослав направио џиновски опанак, може да га обује само онај ко носи патике број шездесет (ФОТО)

Топола - Српски опанак обишао је све континенте, прешао пут преко Проклетија и Албаније, преживевши све буре и олује на брдовитом Балкану. Српски сељак га је носио на њиву, али и на богослужење. Данас га је из свакодневне употребе потиснула обућа махом произведена у Кини, а опанак је постао симбол који представља наше претке али и понос у ком се радо заигра колце уз српску двојку. Ретко се среће, али још ређи су они који их праве. Мирослав Павловић из села Клока код Тополе, са својих петнаест година савладао је овај занат и један је од ретких опанчара у Србији. За неколико деценија свог рада успео је да направи преко 10.000 пари ове традиционалне обуће.

"Није лако направити један пар опанака, јер се све ручно ради. У зависности од модела и калупа, броја обуће потребно је и по неколико сати седења и штрикања. Махом се праве од праве јагњеће коже, и углавном се деле са или без пертли. Пертлашице којих је влашки крај препун, или опанци са врхом који су заступљени највише у срцу Србије, тачније у Шумадији. Не кријем, најтеже је направити прави српски опанак, који треба исплести, да га нос највише краси и стиче, он је симбол народа који је прегазио читаву Албанију и стигао до Крфа", казао је за РИНУ, Мирослав.

15.05.2022.


Fotografije