Kuda ide ovaj svet: Dečak iz Podgorice drugo maloletno lice ucenjivao eksplicitnom fotografijom, podneta krivična prijava     ·     Dečak preminuo posle incidenta u školi     ·     Uhapšen muškarac zbog bacanja molotovljevog koktela na lokal u Prokuplju     ·     Ova škola od dece pravi srpske domaćine: U Svilajncu đaci imaju farmu svinja i goveda, proizvode svu hranu koju jedu a ostane i za prodaju - veliko bravo (FOTO)     ·     Danas isplata učeničkih i studentskih kredita i stipendija     ·     Održana 53. smotra recitatora „Pesniče naroda mog”     ·     Pogodjen avion, piloti se padobranom spustili u Konjeviće kod Čačka: Čitavo selo tada je tražilo vozače neprijateljskih letelica, meštani pregledali svaki metar     ·     Ovo su ključni momenti u nestanku male Danke iz Bora     ·     Paklicama cigareta daju potpuno novi život i upotrebnu vrednost: Nesvakidašnja reciklaža u Aranđelovcu, hipoterapija od koristi i za osobe sa invaliditetom (FOTO)     ·     Otac i sin iz Crne Gore napadnuti u Italiji, razbojnici im oteli sat vredan 20.000 evra     ·     Rekao da ide do toaleta i pobegao iz Prekršajnog suda: Uhapšen muškarac u Kragujevcu koji se uspeo da umakne policiji     ·     Ekološka katastrofa na srpskoj granici: Danonoćno gori divlja deponija u mestu Mostine kod Rožaja, meštani jedva žive i dišu od smrada     ·    


Autor: RINA.rs


Живе у удаљеним пештерским селима и услови су сурови: Војни лекар стигао у помоћ мештанима Бара, обављени прегледи старијег становништва и деце


Сјеница – Мештани удаљених села на Пештеру ускраћени су за много тога, а за већину њих одлазак код лекара у неки већи здравствени центар је немогућа мисија. Да им бар мало олакшају свакодневицу у село Баре стигли су припадници Друге бригаде Копнене војске, у оквиру пројекта цивилно - војне сарадње "Војни лекар на селу" и пружили им лекарску помоћ.

 „У оквиру ове акције, војни лекар и медицински техничар из састава 29. логистичког батаљона извршили су око 50 прегледа и становништву пружили здравствене савете и неопходне лекове. Прегледи су вршени сеоској амбуланти, док је део слабо покретних пацијената прегледан у њиховим домовима“,  рекао је помоћник председника општине Сјенице Зденко Кочовић.

Пацијенти су претежно биле старије особе, али је било и деце. Вршени су општи лекарски прегледи, отоскопски прегледи, контрола крвног притиска, ЕКГ снимање и контрола гликемије. У акцији су учествовали и активисти Црвеног крста из Сјенице, који су свим пацијентима обезбедили пакет хуманитарне помоћи. Акција војни лекар на селу изузетно значајна за становништво које живи у овим у крајевима и то је само још једна потврда изузетне сардање између локалне самоуправе и Војске Србије.

„ Друга бригада Копнене војске још од 2009. године успешно изводи овакве акције, у циљу пружања превентивне медицинске помоћи становништву у планинским местима у којима не постоје здравствене станице и одакле се тешко стиже до лекара. Планирано је да се и у наредном периоду, у сарадњи са локалном самоуправом настави реализација оваквих активности које имају за циљ јачање сарадње и помоћ локалном становништву“, рекао је начелник групе за цивилно-војну сарадњу Друге бригаде потпуковник Славко Продановић.

Војни лекар и техничар су срдачно прихваћени од локалног становништва, које је још једном исказало велику захвалност Војсци Србије на помоћи коју им пружа када год је потребно.

РИНА


21.05.2022.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO