Seoba medveda na Povlen: Lovci primetili tragove krupne životinje svuda u lovištu, došle najmanje tri odrasle jedinke i njihovi mladi (FOTO)     ·     Udaren pešak na ulazu u Ivanjicu: Muškarac (60) zadobio teške povrede glave i ekstremiteta     ·     Majka i kćerka povređene u silovitom sudaru u centru Tutina: Smrskani audi i mercedes, delovi vozila i staklo rasuti svuda po putu     ·     Jezivo nasilje u Novom Pazaru: Maskirani napadač upao u ugostiteljski objekat i nožem izbo mladića u vrat i grudi     ·     Tragičan kraj: Preminuo odbornik iz Topole koji se polio benzinom i zapalio     ·     Horor u Novom Pazaru, u pucnjavi ranjene dve osobe: Napadač ispalio hice i pobegao, povređeni odmah prebačeni u bolnicu (FOTO)(VIDEO)     ·     Čudo prirode u voćnjacima zapadne Srbije: Kod Lukića i Filipovića procvetale višnje i trešnje kao da je proleće, a ne početak jeseni (FOTO)     ·     Meci završili u nogama, ranjeni muškarac otkrio da je u njega pucano iz automobila: Detalji pucnjave u Priboju, za napadačem policija i dalje traga     ·     Naoružana i maskirana lica upala u dvorište manastira, povremeno se čuju pucnji: Eksluzivne fotografije sa Kosova iz sela Banjska (FOTO)     ·     Preko administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak nije dozvoljen ulazak na Kosovo i Metohiju     ·     Mladić iz Sjenice se utopio u Ulcinju     ·     Tanasković: Pčelarima od sledeće godine subvencije od 1.000 dinara po košnici     ·    


Autor: RINA.rs


Овакве слике нестварне лепоте са Рајца никад до сада нисте видели: Планински врх у срцу Србије због повољне климе и руже ветрова идеалан за параглајдинг, некад се лети до Врњачке Бање па чак и до Црне Горе (ФОТО)


Љиг - На планини Сувобор, на 848 метара надморске висине налази се врх Рајац који је име добио по томе што су за њега многи рекли да је управо "рај на земљи". Међутим, природа нестварне лепоте позната по чувеној косидби у јулу прави је рај и за љубитеље параглајдинга, а околина Љига важи за једну од најпожељнијих за овај спорт. То показује и велики број летача из Шпаније, Београда, Рашке и Краљева који су искористили лепе мајске викенде на Рајцу како би се у небо винули параглајдерима.


„Рајац има изванредан терен за параглајдинг, а полетиште је нарочито погодно за почетнике. На полетиште је изашло више од 30 параглајдериста из земље и иностранства. Повољан ветар из правца север и северозапад и ведро небо сматрају се идеалним околностима за нашу планину, па сам и сама у двоседу са искусним летачем по први пут осетила драж овог спорта”, каже Анђела Ивановић, управник Планинарског дома где летачи најчешће одседају.


Параглајдеристи су од својих средстава купили нову станицу за мерење температуре и брзине и правца ветра, што ће знатно олакшати прикупљање неопходних метеоролошких параметара који омогућавају лакши и безбеднији лет.


„Када метео-станица буде постављена и пуштена у рад Рајац ће знатно подићи могућности не само за активне летаче, већ и за полазнике обука које параглајдеристи периодично релизују и на нашој планини. Међу инструкторима који овде често можемо да видимо је и Петар Лончар са Златибора који је летео на свим континентима и који се искључиво бави обуком летача”, истиче Анђела.


Највећи број летова изнад Рајца завршава се на самом полетишту или на почетку серпентина у Славковици, али има и изузетака. Повољани ветрови често се користе за летове до Мрчајеваца, Врњачке Бање, Прањана и места на сличним раздаљинама јер се сваки такав лет бодује и прави ранг-листа летача, али врло ретко долази и до изузетака, па се лети сатима, па чак и до Црне Горе, али то су јединствени случајеви.


РИНА


25.05.2022.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO