Teško povređen mladić (19) u direktnom sudaru: Zadobio frakturu lobanje u smrskanom automobilu, hitno potrebne veće količine krvi za operacije u Beogradu     ·     Presretači, radari, video nadzor - vozači pamet u glavu, na alkohol ne pomišljajte dok vozite: Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Slabiji zemljotres kod Nikšića     ·     One uživaju u aprilskom snegu i prave ludorije: Najslađi snimak koji ćete danas videti, medvedice Maša i Ljubica sa Ozrena opet oduševile (VIDEO)     ·     Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Od vile na Senjaku i suvog luksuza do beskućnika: Neverovatno potresna životna priča Zorana iz Čačka, izgubio milione i danas se hrani u Narodnoj kuhinji (FOTO)(VIDEO)     ·     Raspevano Dragačevo u trubačkoj prestonici     ·     Uhapšen na Gradini sa 27,5 kilograma marihuane     ·     MUP uputio važan apel svim vozačima     ·     Stiže rampa za oca heroja koji sina invalida nosi na rukama: Novac za Jovana iz Čačka skupljen u rekordnom roku, pokrenuo se čitav grad ali i region (FOTO)     ·     Zakucao se u kamion: Teška saobraćajna nezgoda kod Topole, sudar putničkog i teretnog vozila     ·     Začuli eksploziju pa onda vatrogasne sirene: Prve slike sa mesta požara u centru Čačka, policija ispituje ceo sluačaj i vrši uvidjaj (FOTO)(VIDEO)     ·    


Autor: RINA.rs


Пробијају се кроз неприступачан терен и на леђима носе грађевиснки материјал: Милосављевићи из Дљина упрегли шест својих најбољих коња да помогну изградњу светиње на планини Каблар (ФОТО)


Лучани - На стрмој кабларској стени у току је изградња конака поред цркве која је посвећена Светом Сави. И то не би било ништа чудно да пут до ове богомоје није толико неприступачан да ниједна машина не може да прође до самог врха. Сав материјал потребан за изградњу верујући народ доноси пешке или уз помоћ коња. Милосваљевићи из села Дљин, надалеко познати као добри домаћини и узгјаивачи коња, нису се либили да заврну рукаве и упрегну своје миљенике и тако учествују у овој јединственој мисији. 

"Нама је пуно срце када на овакав начин можемо помоћи у изградњи конака код ове велике светиње. Наши коњи обучени су за извлачење дрва у неприступачним теренима и стигли смо са шест коња који током дана могу да изнесу око 600 килограма песка и другог грађевинског материјала. Терен је заста тежак и одлучили смо да дамо свој допринос, јер јаки коњи у оваквим ситуацијама једино могу да помогну", рекао је за РИНУ Вељко Милосављевић. 

Са Вељком су били отац Слободан и брат Владимир и сви они су заједно са својим животињама пели се до Савиних испосница и сиилазили назад поново по материјал. 

"Није лако, дшава се и да се џакови понекад откаче јер је јако стрмо. Али, знамо да је у питању виши циљ и свакако ће нам бити драго што учествујемо у овој акцији заједно са многим добровољцима који су грађевиснки материјал носили на својим леђима кроз овај неприступачан предео", додаје млади Драгачевац. 

Црква на планини Каблар посвећена Светом Сави изграђена је 1939. године захваљујући владици Николају Велимировићу, а и тада су радници на леђима пренели сав материјал за изградњу. Тако је било тад, а тако и сад док је људи као Милосваљевића и многих добровољаца који су већ дали свој велики допронос у изгранђи конака. 

Овчарско – кабларска клисура у којој се ова црква налази, позната је и као мала Света Гора, на којој се налази још 10 манастира и једна црква. А бројни су путници намерници који обилазе ове православне светиња и уживају у свим приордним лепотама овог краја. 

РИНА

 


26.05.2022.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO