Најспектакуларније венчање у историји Србије, 20.000 људи и венчаница од залата: Пре 100 година на верност пред Богом и народом зарекли се краљ Александар Карађорђевић и краљица Марија (ФОТО)

Топола – Једно од највеличанственијих краљевских венчања, записано црвеним словима у српској историји догодило се у јуну пре тачно једног века када су се на верност пред Богом и народом зарекли краљ Александар I Карађоређевић и румунска принцеза Марија. Познат и по надимку Ујединитељ, након формирања Краљевине СХС, венчање краља Александра постало је и озбиљно државно питање. У избор супруге за југословенског краља тада се укључио и политички врх новостворене државе. Одлука је пала на странкињу како би се, између осталог, подигао међународни углед краљевине. Својим браком привлачили су пажњу широм Европе, али је и њихово венчање било догађај деценије који се и данас препричава. Тада је у престоницу, град Београд, стигло преко 20.000 званица из целог света а за организацију светковине био је задужен Бранислав Нушић.

"Колико су краљ и краљица били скромни у свакодневном животу, толико је славље било раскошно. Млада је носила белу хаљину дугачког шлепа. На глави је имала младеначки венац од мирте, усађен на другом венцу од златног тила, који се зракасто пружао преко шлепа. Око врата је имала широк ђердан крупних плавих смарагда и дијаманата. Преко рамена је носила ленту белог орла. Дугачки шлеп придржавали су јој млађи рођаци и рођаке плаве крви. Срца свих присутних освојила је речима “Ја вам од срца благодарим!” изговореним са балкона Старог двора. Након венчања у Саборној цркви, обављеног протокола и пратећих прослава, младенци су отпутовали на медени месец на Блед", наводи се у појединим историјским документима.

11.06.2022.


Fotografije