Udaren pešak na ulazu u Ivanjicu: Muškarac (60) zadobio teške povrede glave i ekstremiteta     ·     Majka i kćerka povređene u silovitom sudaru u centru Tutina: Smrskani audi i mercedes, delovi vozila i staklo rasuti svuda po putu     ·     Jezivo nasilje u Novom Pazaru: Maskirani napadač upao u ugostiteljski objekat i nožem izbo mladića u vrat i grudi     ·     Tragičan kraj: Preminuo odbornik iz Topole koji se polio benzinom i zapalio     ·     Horor u Novom Pazaru, u pucnjavi ranjene dve osobe: Napadač ispalio hice i pobegao, povređeni odmah prebačeni u bolnicu (FOTO)(VIDEO)     ·     Čudo prirode u voćnjacima zapadne Srbije: Kod Lukića i Filipovića procvetale višnje i trešnje kao da je proleće, a ne početak jeseni (FOTO)     ·     Meci završili u nogama, ranjeni muškarac otkrio da je u njega pucano iz automobila: Detalji pucnjave u Priboju, za napadačem policija i dalje traga     ·     Naoružana i maskirana lica upala u dvorište manastira, povremeno se čuju pucnji: Eksluzivne fotografije sa Kosova iz sela Banjska (FOTO)     ·     Preko administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak nije dozvoljen ulazak na Kosovo i Metohiju     ·     Mladić iz Sjenice se utopio u Ulcinju     ·     Tanasković: Pčelarima od sledeće godine subvencije od 1.000 dinara po košnici     ·     Moguće detonacije u kamenolomu kod Kragujevca: Uništavaju se ručne bombe i privredni eksploziv oduzeti u sudskim sporovima     ·    


Autor: RINA.rs


Пројекти пошумљавања изузетно значајни за унапређење квалитета ваздуха: Министарство за заштиту животне средине ради на смањењу аерозагађења у Чачку


Чачак - Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић поручила је данас у Чачку да је пошумљавање изузетно важна мера за унапређење квалитета ваздуха, а овом граду су на јавним конкурсима министарства у претходној и текућој години додељена значајна средства за пројекте пошумљавања и озелењавања на више локација.

 

Вујовић је, заједно са градоначелником Чачка Милуном Тодоровићем, обишла реонски парк, где је из средстава министарства посађено више од 200 десетогодишњих садница.

 

"Хвала градоначелнику што нас је довео на фантастичну локацију, где је министарство, кроз подршку пошумљавању и озелењавању, допринело да парк изгледа овако лепо. Данас су нас у парку дочекали ђаци Основне школе „Свети Сава“ који на овом месту имају активности у оквиру еколошке секције. Драго ми је што сам сазнала да ученици цене све што Град Чачак и министарство раде за заштиту животне средине. Ми се трудимо да заједничким снагама подижемо свест о значају заштите животне средине, а често кажемо да најмлађи најбоље знају да пренесу и родитељима и нама старијима колико је ова област важна. Министарство које водим је, у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, реализовало пилот пројекат у основним школама у 29 локалних самоуправа. Трудићемо се да на основу тог искуства направимо кровни документ, како би се о овим важним темама едуковали ђаци у свим основним школама у Србији", рекла је Вујовић.

 

Министарка је навела да су средства за озелењавање овог парка додељена на јавном конкурсу министарства спроведеном у 2021. години, док су средства за исту намену додељена и по конкурсу из 2022, а пројекти ће бити реализовани на јесен.

 

"Када говоримо о смањењу аерозагађења, морам да напоменем да министарство суфинансира и проширење капацитета котларнице у Чачку, која је до сада грејала два факултета. Када се прошири капацитет, котларница ће обухватити и ламелу стамбене зграде, студентски дом и студенску мензу и друге. За нас су пројекти који доприносе смањењу аерозагађења од изузетног значаја и трудићемо се да их реализујемо и у наредним годинама", рекла је Вујовић.

РИНА


14.06.2022.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO