Slabiji zemljotres kod Nikšića     ·     One uživaju u aprilskom snegu i prave ludorije: Najslađi snimak koji ćete danas videti, medvedice Maša i Ljubica sa Ozrena opet oduševile (VIDEO)     ·     Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Od vile na Senjaku i suvog luksuza do beskućnika: Neverovatno potresna životna priča Zorana iz Čačka, izgubio milione i danas se hrani u Narodnoj kuhinji (FOTO)(VIDEO)     ·     Raspevano Dragačevo u trubačkoj prestonici     ·     Uhapšen na Gradini sa 27,5 kilograma marihuane     ·     MUP uputio važan apel svim vozačima     ·     Stiže rampa za oca heroja koji sina invalida nosi na rukama: Novac za Jovana iz Čačka skupljen u rekordnom roku, pokrenuo se čitav grad ali i region (FOTO)     ·     Zakucao se u kamion: Teška saobraćajna nezgoda kod Topole, sudar putničkog i teretnog vozila     ·     Začuli eksploziju pa onda vatrogasne sirene: Prve slike sa mesta požara u centru Čačka, policija ispituje ceo sluačaj i vrši uvidjaj (FOTO)(VIDEO)     ·     Deda prebio maloletnu unuku u Beogradu: Naneo joj teške telesne povrede, preti mu 10 godina robije     ·     Drastična promena vremena utiče na kardiovaskularne pacijente     ·    


Autor: RINA.rs


Страшно изгледа Морава кад полуди, нема пливача који се може изборити са њом: Здравко је спасио младића који се борио за живот, отркива све ћуди ове непредвидиве реке (ФОТО)


Чачак - Непредвидива и опасна у свој сили показала се река Западна Морава када је запретила да одуземе живот кајакашу из Чачка. Иако вероватно сигуран у себе и своје пливачке способности, био је довољан само један тренутак да се вожња кајаком од Међувршја ка Парменцу претвори у катасрофу. Управо у том тренутку, пресудном за младог кајакаша, појавио се Здравко који му је пружио руку спаса.

„Са терасе је моја жена видела и дошла да ми каже да се човек дави, видео сам да га је вода смотала, притрчао сам поневши морнарски конопац који сам имао при руци и преко бране, видео сам да га је вода ковитлала, пришао сам, помогао, човек је изашао. Међутим, оно што ми је било чудно јесте да је са друге стране било доста људи, али сви су само посматрали ту немилу сцену и нико није пришао да помогне, него су снимали телефонима како то изгледа”, рекао је за РИНУ Здравко.

Већи део свог живота провео је управо поред ове реке, стога каже да је врло добро познаје. Додаје да онда кад је набујала, најбоље ју је избегавати јер може бити изузетно немилосрдна.
„То је старшно, како изгледа Морава кад полуди, кад су поплаве у пролеће или у јесен када су велике кише. Она носи стабла дуга по 30, 40 метара, то хучи, удара, носи фрижидере, викендице. У таквој ситуацији не постоји пливач, овог човека је сам Бог спасао, свеци и Света Тројица. Када је таква Морава пливача нема, не зна се да ли ће човек настрадати од пањева, посебно код саме бране, код затварача, ту је ковитлање, ту ломи”, појаснио је овај храбри човек.

Захвалан што је био у прилици да помогне Здравко истиче како никада себи не би дозволио да се пред његовим очима човек сам бори за живот.

„Ја бих скочио да га из Мораве вадим и да нисам имао конопац. Хвала Богу, све се добро завршило, човек је мало био уплашен, што је и нормално у таквим моментима. Врло је незгодно испод кључева, како је он уопште жив остао кад је ту слетео, не знам. Он мора да слави Свету Тројицу, да му то буде други рођендан”, каже он.

Овај случајни спацилац није допустио ни опрему кајакаша да однесе Морава, а на свој поступак гледа као на сасвим природан људски гест - помоћи човеку у невољи.
Борили су се око сат времена да извуку чамац, бацали куку да га закаче и на крају успели и у тој намери.

РИНА


15.06.2022.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO