Žena i ja smo odmah istrčali napolje, tamo su bile i komšije: Zatresao se Čačak, zemljotres pogodio grad na Moravi     ·     Ono što je lepo to je i skupo: Ako želite da vreme provedete na Tari, ponesite pune novčanike, od ponedeljka kreće naplata vozačima koji dolaze u Nacionalni park     ·     Ruku nisam mogla da pomeram, ovde sam se oporavila: Lekovite i čudotvorne vode u Ovčar Banji, smeštana na sat ipo od Beograda u prelepom delu Srbije (FOTO)     ·     Čačak i region se pokrenuli, u rekordom roku skupljen novac za Jovana: Najlepša vest stiže iz grada na Moravi, samohranom ocu heroju sada će biti bar malo lakše (FOTO)     ·     Na zahtev opozicije izbori se održavaju 2. juna     ·     Vatra mu odnela krov nad glavom, a bolest prikovala za krevet: Teška sudbina Milomira kida srce, živi u preteškim uslovima i potrebna je pomoć dobrih ljudi     ·     Eksplozija kod Zvečana, niko nije povredjen: Policija na licu mesta     ·     Vraćali se s planinarenja, pa autom sleteli u provaliju kod Splita     ·     Dan visokih zvanica sutra na vežbi Vojske Srbije "Vihor 2024“ na "Pešteru"     ·     Odmah zatvor: Mladić iz Rožaja osuđen na 15 dana robije, odbio da se podvrgne testiranju na drogu dok je upravljalo vozilom     ·     Sneg pade na behar, na voće: Vremenske (ne)prilike zadale nove glavobolje poljoprivrednicima, težak sneg mogao bi da slomi grane i uništi plodove (FOTO)     ·     Od 1. maja gas jeftiniji za industrijske potrošače za oko 15 odsto     ·    


Autor: RINA.rs


Рецепт за здравље и дуговечност Младену са Сувобора оставила је баба: Он је један од ретких који прво а потом цеди дрво брезе, та слаткаста вода највећи је непријатељ камена и песка у бубрегу (ФОТО)


Горњи Милановац - Док апотека није било на сваком ћошку, наши стари спас су тражили али и проналазили у лековима из природе. Ако неке од њих питате одмах ће вам рећи и да су били много здравији. Бројни рецепти деценијама се преносе са колено и колено, а један такав чува и Младен Томовић из села Коштунићи на Сувобору. Он буши дрво брезе, а затим из њега цеди воду за коју кажу да је највећи непријатељ за песак и камен и бубрегу.

"Узме се зовино дрвце, па се у стаблу брезе пробуши рупа одакле почне вода да капље, као по кап. То се ради само двадесетак дана у пролеће, јер како креће вегетација, воде у стаблу буде све мање. За то време може да се накупи до три литра те воде, не више", прича Младен за РИНУ.

Он каже да су бројни они који су се уверили у лековитост ове воде која извире на чудном месту. Сладуњавог укуса веома је пријатна за пиће, али ипак треба бити умерен. Препоручује се 1 мала шоља ујутру и једна увече, ништа више.

"Један мој пријатељ из Београда који је био бубрежни болесник, успео је да камен и песак у тим органима сведе на минимум. Он ме је замолио да му ту воду поново скупим и довезем до престонице, како би помогао и другима. Јер заиста помаже", прича ова домаћин који је такође ову воду пробао и каже да је изузетно бистра.

Поред лековитог својства за бубреге, неки људи се куну да помаже и код повређених зглобова. Ко је пробао, није се покајао. Овај природни лек одличан је и за имунитет, па уколико се корона вирус врати - зовино дрвце у руке и трк до прве брезе, јер можда се решење крије баш ту.

РИНА


15.06.2022.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO