Začuli eksploziju pa onda vatrogasne sirene: Prve slike sa mesta požara u centru Čačka, policija ispituje ceo sluačaj i vrši uvidjaj (FOTO)(VIDEO)     ·     Deda prebio maloletnu unuku u Beogradu: Naneo joj teške telesne povrede, preti mu 10 godina robije     ·     Drastična promena vremena utiče na kardiovaskularne pacijente     ·     Zoranu Maksimoviću „Zlatna buklija” i nominacija za Gran pri nagradu publike     ·     Užas u Beogradu: Tramvaj oborio ženu na autokomandi     ·     Uhapšen glumac Sergej Trifunović u Beograd: Kupovao marihuanu u Beogradu     ·     Žena i ja smo odmah istrčali napolje, tamo su bile i komšije: Zatresao se Čačak, zemljotres pogodio grad na Moravi     ·     Ono što je lepo to je i skupo: Ako želite da vreme provedete na Tari, ponesite pune novčanike, od ponedeljka kreće naplata vozačima koji dolaze u Nacionalni park     ·     Ruku nisam mogla da pomeram, ovde sam se oporavila: Lekovite i čudotvorne vode u Ovčar Banji, smeštana na sat ipo od Beograda u prelepom delu Srbije (FOTO)     ·     Čačak i region se pokrenuli, u rekordom roku skupljen novac za Jovana: Najlepša vest stiže iz grada na Moravi, samohranom ocu heroju sada će biti bar malo lakše (FOTO)     ·     Na zahtev opozicije izbori se održavaju 2. juna     ·     Vatra mu odnela krov nad glavom, a bolest prikovala za krevet: Teška sudbina Milomira kida srce, živi u preteškim uslovima i potrebna je pomoć dobrih ljudi     ·    


Autor: RINA.rs


Велика српска светиња уклесена у стени у близини Тутина, а сада је обилази само хоџа: У цркви Светог Николе дешавала се чуда, многа деца проговорила након што би у њој преноћила (ФОТО)


Тутин - Многе српске светиње у којима се верници моле за Божију правду и спасење, расуте су данас широм света и блистају у божијој слави. Међутим има и оних богомоља које деценијама сањају вернике и усамљене тугују, а баш једна таква мала црква стоји уклесана у стени и посвећена Младом Николи у селу Паљево недалеко од Тутина. Ова светиња и даље сија захваљујући муслиманском народу, јер да њема њих велико је питање да ли би ико отворио њена врата. Пут до ње води кроз густу шуму и познаје га само мали број људи. Поред свештеника из Тутина, можда и једини који отвори врата ове цркве јесте хоџа Самир Јашаревић из суседне џамије.

"У близини наше две џамије налази се и црква у стени посвећена Младом Николи. У овом селу није забележено да су боравили људи православне вере који би ову цркву одржавали као и пут до ње. У њој су својеврмено боравили богумили који су бежали од краља. То је легенда, и одатле и име нашем селу Паљево, јер легенда каже да су овде они спаљени. Постоји и друга верзија приче о настанку ове црквице, а то је да је изграђена у 12. веку", каже за РИНУ Јашаревић.

Црква има три просторије и све је исклесано ручно, од прозора преко олтара и остава. Такође, верује се да је једно време ова црквица била и џамија, па је након комунизма поново постала црква. Њен изглед је нарушен и оскрнављена је, а према речима мештана за скрнављење њеног изгледа "заслужни" су трагачи за благом који су трагали за златом управо у њој. Иако мала, црква уклесана у стени сматрана је за велику и чудотворну светињу.

"Легенда каже да су овде доводили децу која нису могла да причају. Остављали би их да преноће унутар цркве, а према причама које се преносе са колено на колено, дете би сањало да их укљуне петао, одједном би скочило и почело да говори. Такође, за оне који нису могли да ходају када одсањају сан догоди се чудо и проходају. На жалост то је сада све заборављено, људи не долазе више осим појединаца који знају за ову богомољу", пррича Синан.

Он се присећа да је на овом месту, док су села била пунија и живља, на датум кад се прославља летњи или млади Никола све врвел од народа, а данас црква скоро да зараста у коров.
"Са овог места многи су се женили и удавали, одавде је све кретало, орило се коло јер је много више народа било", закључује он.

РИНА


20.06.2022.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO