Predsednik Vučić čestitao Dan Vojske Srbije     ·     Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni     ·     Danas isplata redovne naknade za nezaposlene     ·     Sneg paralisa Hrvatsku: Delovi autoputeva osvanuli pod snegom     ·     Devojčica (12) teško povredjena na hipodromu u Beogradu prevezena u Tiršovu     ·     Gorsko jezero usred borove šume, prirodna oaza o kojoj se malo zna: Meštani pripremaju pravo veselje za 1. maj, sa pečenjem i trubačima- tipično po srpski (FOTO)     ·     Mašinovodja spasio psa sigurne smrti     ·     Počela sednica Saveta bezbednosti UN: Vučić predstavlja Srbiju     ·     Ovo je zvanično najlepše selo u Evropi i ima najstariju apoteku: Olimje u Sloveniji krije nestvarne predele, monasi u zamku starom 1.000 godina se i danas bave medicinom (FOTO)     ·     Ne žele da plaćaju ulaz u prirodu koja im je u blizini kuća: Obustavljena naplata taksi u NP Tara ali samo za vozače koji imaju užičke tablice     ·     Drogiran seo za volan škode, pa dao gas: Gornjomilanovčanin poslat na trežnjenje zbog konzumiranja kokaina tokom vožnje     ·     Sve je nestalo za par sati,gradili smo ga volonterski i uložili puno truda i rada: Potresne slike sa lica mesta, od planinarskog doma kod Tutina ostalo samo zgarište (FOTO)     ·    


Autor: RINA.rs


Стигла фамилија да помогне, у малињаку и ташта: Шефкет из Велике Жупе очекује род од пет тона малине, црвено злато неће нико да бере осим чланова породице (ФОТО)


Пријепоље – Када почне берба малина у селима од Чачка до Пријепоља број становника неких ранијих година бивао би дупло повећан. Берачи у руднике црвеног злата стизали су са свих страна како би зарадили директорску плату за двадесет дана. Међутим,сада је ситуација другачија и све је мање оних који желе од јутра до мрака брати воће по високим температурама. Док су једни малињаци пуни, у другима су главна радна снага чланови породице. Шефкет Табаковић у Великој Жупи код Пријепоља на површини од 45 ари земље гаји малину. Берба је почела половином јуна, ценом откупа је задовољан а истиче да ће и род бити знатно бољи него прошле године.

„Имам бераче из фамилије, Пријепоља и Београда. Сналазимо се али је поприлично тешко, неће нико да бере. Плаћам 100 динара по килограму, њихова храна, моје пиће и превоз”, каже малинар Шефкет Табаковић.

Да би се малина исплатила, потребно је доста рада, труда али и улагања, истиче Табаковић.

„Прошле године сам дао око 160.000 динара за ђубриво и препарате. Ове године знатно више. Уложио сам 350.000 јер су цене ђубрива скочиле 200% али ће се опет исплатити”, апострофира овај вредни домаћин.

Када фали берача, свака помоћ је добродошла, тако да Шефкету помажу његов осмадесетогодишњи отац и ташта. Кажу да, пошто помажу деци, не пада им тешко.

„Помажем моме детету. Не тражим му ни паре ни ништа. Пет гајби па је доста, заувар је колико толико”, наводи Гајло Табаковић.

За Сајму, Шефектову супругу, које је до пре три године радила у шивари, малињак је једино радно место, стога је захвална на овогишњем роду и не жали се.

Табаковићи ове сезоне очекују да ће убрати око пет тона малине.

РИНА


24.06.2022.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO