Teško povređen mladić (19) u direktnom sudaru: Zadobio frakturu lobanje u smrskanom automobilu, hitno potrebne veće količine krvi za operacije u Beogradu     ·     Presretači, radari, video nadzor - vozači pamet u glavu, na alkohol ne pomišljajte dok vozite: Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Slabiji zemljotres kod Nikšića     ·     One uživaju u aprilskom snegu i prave ludorije: Najslađi snimak koji ćete danas videti, medvedice Maša i Ljubica sa Ozrena opet oduševile (VIDEO)     ·     Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Od vile na Senjaku i suvog luksuza do beskućnika: Neverovatno potresna životna priča Zorana iz Čačka, izgubio milione i danas se hrani u Narodnoj kuhinji (FOTO)(VIDEO)     ·     Raspevano Dragačevo u trubačkoj prestonici     ·     Uhapšen na Gradini sa 27,5 kilograma marihuane     ·     MUP uputio važan apel svim vozačima     ·     Stiže rampa za oca heroja koji sina invalida nosi na rukama: Novac za Jovana iz Čačka skupljen u rekordnom roku, pokrenuo se čitav grad ali i region (FOTO)     ·     Zakucao se u kamion: Teška saobraćajna nezgoda kod Topole, sudar putničkog i teretnog vozila     ·     Začuli eksploziju pa onda vatrogasne sirene: Prve slike sa mesta požara u centru Čačka, policija ispituje ceo sluačaj i vrši uvidjaj (FOTO)(VIDEO)     ·    


Autor: RINA.rs


Стигла фамилија да помогне, у малињаку и ташта: Шефкет из Велике Жупе очекује род од пет тона малине, црвено злато неће нико да бере осим чланова породице (ФОТО)


Пријепоље – Када почне берба малина у селима од Чачка до Пријепоља број становника неких ранијих година бивао би дупло повећан. Берачи у руднике црвеног злата стизали су са свих страна како би зарадили директорску плату за двадесет дана. Међутим,сада је ситуација другачија и све је мање оних који желе од јутра до мрака брати воће по високим температурама. Док су једни малињаци пуни, у другима су главна радна снага чланови породице. Шефкет Табаковић у Великој Жупи код Пријепоља на површини од 45 ари земље гаји малину. Берба је почела половином јуна, ценом откупа је задовољан а истиче да ће и род бити знатно бољи него прошле године.

„Имам бераче из фамилије, Пријепоља и Београда. Сналазимо се али је поприлично тешко, неће нико да бере. Плаћам 100 динара по килограму, њихова храна, моје пиће и превоз”, каже малинар Шефкет Табаковић.

Да би се малина исплатила, потребно је доста рада, труда али и улагања, истиче Табаковић.

„Прошле године сам дао око 160.000 динара за ђубриво и препарате. Ове године знатно више. Уложио сам 350.000 јер су цене ђубрива скочиле 200% али ће се опет исплатити”, апострофира овај вредни домаћин.

Када фали берача, свака помоћ је добродошла, тако да Шефкету помажу његов осмадесетогодишњи отац и ташта. Кажу да, пошто помажу деци, не пада им тешко.

„Помажем моме детету. Не тражим му ни паре ни ништа. Пет гајби па је доста, заувар је колико толико”, наводи Гајло Табаковић.

За Сајму, Шефектову супругу, које је до пре три године радила у шивари, малињак је једино радно место, стога је захвална на овогишњем роду и не жали се.

Табаковићи ове сезоне очекују да ће убрати око пет тона малине.

РИНА


24.06.2022.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO