Drama na ulicama Novog Pazara: Mladić bežao od policije pa udarao u parkirane automobile, tokom filmske potere iz vozila izbacio nož     ·     Srbin sa međunarnodne poternice Interpola uhapšen na crnogorskoj granici: Osumnjičen za trgovinu drogom, određuje mu se ekstradicionog pritvor     ·     Dečak (5) se ugušio čepom od soka u hraniteljskoj porodici: Horor kod Kučeva     ·     Bošnjaci davali svoja imanja džabe da se put proširi za komšije Srbe: Divan primer sloge u selu Osoje kod Prijepolja, po direktnom nalogu predsednika Vučića asfaltira se put (FOTO)     ·     Vučić avionom Er Srbije stigao u Mostar: Započeo dvodnevnu posetu BiH     ·     Muškarac (67) namamio devojku (19), pa je uz pretnju nožem satima silovao     ·     Lučanski većnici usvojili izveštaje o radu javnih preduzeća i ustanova     ·     Prvi čovek RHMZ otkriva: Sve spremno za ovu protivgradnu sezonu, 13 radarskih centara dežura dan i noć     ·     Učenik (13) ubo drugara u glavu u školskom dvorištu: Užas u Beču     ·     Ovako se voli svoj grad, bravo ljudi: Preko hiljadu volontera u Svilajncu čistili divlje deponije na čak 50 lokacija (FOTO)     ·     Sprečene tempirane bombe na ulicama Prijepolje i Priboja: Zaustavljeni mrtvi pijani vozači, odmah privedeni na trežnjenje     ·     Biciklistu udario kombi, poginuo na licu mesta     ·    


Autor: RINA.rs


Оне су птице које доносе срећу и берићет у сваку кућу: Јеленко са Голије има необичне и непозване госте, ласте се гнезде у Медовинама већ 15 година(ФОТО)(ВИДЕО)


Ивањица - Оне су симболи среће и први весници пролећа. Иако бирају топлије крајеве већ 15 година ласте се враћају у планинско село Медовине које се налази на самој граници између Ивањице и Сјенице. Домаћинство породице Пешић богатије је за незване, али изузетно посебне и драге госте.

"Ласте су у близини наше куће направиле гнезда на два, три места и сада се боре за превласт на нашем имању. Како би остале, ја сам им помогао да у штали изнад греде направе своје уточиште. Са почетком лета, оне се легу и добијамо младунце који недуго брзо одлете из гнезда, али се касније увек врате", казао је за РИНУ, Јеленко Пешић из овог удаљеног ивањичког села.

Од давнина се верује да кућа испод чије стрехе ласте свију гнездо је заштићена од многих невоља, елементарних непогода. Велики грех је уништити гнездо, ломити јаја или убијати новоизлегле ласте.

"Сада их већ на сдесетине има у нашем домаћинству и наш амбијент чине прелепим. Сакупљају се на живи и стоје као у војсци. Зоре које освану у нашем селу испуњене су њиховим црвкутима. Често виђамо како праве кругове као да се играју између себе. Након толико година бринемо о њима као да су чланови наше породице", додоје Јеленко.

Добро је да када људи први пут виде ласту у џеповима имају новца или хлеба у рукама како би током целе године били богати и сити, открива још једну тајну овај домаћин из села Медовине.

РИНА


22.07.2022.Fotografije


Videox
  Prijava na RINAPRO