Звезда петокрака усред густе шуме крије тајне српске историје: Мистериозно брдо Равана налази се у Ивањици, некада имало велики значај за све мештане а данас сабласно празно (ФОТО)

Ивањица - Некада популарно излетиште и централно место свих дешавања, а данас обрасло густом шумом у коју ретко ко залази. Брдо Равана смештено на само неколико стотина метара од центра Ивањице веома је значајан историјски локалитет. Ако би вас пут ту навео ништа не би указивало на његову специфичност, али кад се гледа из ваздуха потпуно другачија прича. Јасно се из птичије перспективе види звезда петокрака која је заправо споменик борцима палим у Другом светском рату.

"На овом месту некада је постојао угоститељски објекат у који је долазила сама елита Ивањице, то је било главно место за окупљање и дружење. Након завршеног Другог светског рата, тај објекат је демонтиран и пренет на другу локацију, а земљиште на поклон добија Удружење бораца. Ту је сахрањено неколико војника који су изгубили живот у рату и зато је и изграђен сам комплекс у облику петокраке, где се на спомен плочи налазе имена настрадалих", рекао је за РИНУ познати хроничар општине на Моравици, Рашко Нешовановић.

02.08.2022.


Fotografije