Родитељи у ивањички селима у великом страху: Стрепе да ће им се угасити школе, а децу морати да шаљу у град како би имали основно образовање

Ивањица - Мештани планинских села у шоку и страху су дочекали вест да им се највероватније усвајањем новог Закона о рационализацији затварају школе. Родитељи ће бити, како кажу, приморани да своју децу уписују у градске и приградске школе сматрајући да су комбинованим одељењима ускраћени за квалитет наставe. Закон се односи на одељења која имају мање од десет ученика, а на територији Ивањице ове године угрожене су образовне установе у селима Братљево, Ковиље, Међуречје и Катићи, а већ наредних Кушићи и Девићи.

„Одговорно тврдим да ни родитељи, а ни ми наставници нисмо присталице новог Закона, те да захтевамо строго оповргавање. Са поносом истичем да смо сви јединствени, а и да су наставници и директор наше школе, родитељи наших ученика и председници наших синдиката увидели надолазећу претњу. У питању је кршење основног и по рођењу стеченог људског, дечијег права на неометано и квалитетно образовање и тврдимо да и квалитет наставе која би се спроводила”, казала је за РИНУ Александра Ћурчић, Александра Ћурчић, наставаник Енглеског језика и лиценцирани омладински радник за лидерство и омладински развој и рад у заједници.

28.07.2022.


Fotografije