Ево због чега је чувени "Форбс" уврстио српску планину у топ пет природних чуда на Балкану: На Тепих ливади на Митровцу расту ретке врсте од значаја за опстанак човечанства (ФОТО)

Бајина Башта - Све је више локалитета у Србији који добијају феноменалне критике чувених светских магазина. Након што је британски "Гардијан" Атомску бању Горња Трепча код Чачка уврстио међу топ десет у југоисточној Европи, амерички "Форбс" сврстао је Национални парк Тара међу пет природних чуда на Балкану које треба видети истичући да је ово подручје непрегледно шумско пространство борова, јеле и смрче и да постоји велики биодиверзитет култних балканских врста које живе унутар његових граница. Да то није било без разлога и да се на планинској лепотици на југозападу Србије заиста има шта видети потврђује и податак да је управо Тара природно станиште ендемске врсте Панчићеве оморике, али и једино место на Балкану који има специфични резерват природе - Црвени поток.


"На својој територији Тара крије 17 специфичних резервата природе који се простиру на 3323 хектара, а један од најстаријих који је под првим степеном заштитите, јесте резерват Црвени поток. Од изузетног је значаја за научнике, јер је у његовом средишњем делу смештена такозвана Тепих ливада, једно од ретких преосталих тресетишта у Србији", рекао је за РИНУ Ранко Милановић из НП Тара.

29.07.2022.


Fotografije