Teško povređen mladić (19) u direktnom sudaru: Zadobio frakturu lobanje u smrskanom automobilu, hitno potrebne veće količine krvi za operacije u Beogradu     ·     Presretači, radari, video nadzor - vozači pamet u glavu, na alkohol ne pomišljajte dok vozite: Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Slabiji zemljotres kod Nikšića     ·     One uživaju u aprilskom snegu i prave ludorije: Najslađi snimak koji ćete danas videti, medvedice Maša i Ljubica sa Ozrena opet oduševile (VIDEO)     ·     Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Od vile na Senjaku i suvog luksuza do beskućnika: Neverovatno potresna životna priča Zorana iz Čačka, izgubio milione i danas se hrani u Narodnoj kuhinji (FOTO)(VIDEO)     ·     Raspevano Dragačevo u trubačkoj prestonici     ·     Uhapšen na Gradini sa 27,5 kilograma marihuane     ·     MUP uputio važan apel svim vozačima     ·     Stiže rampa za oca heroja koji sina invalida nosi na rukama: Novac za Jovana iz Čačka skupljen u rekordnom roku, pokrenuo se čitav grad ali i region (FOTO)     ·     Zakucao se u kamion: Teška saobraćajna nezgoda kod Topole, sudar putničkog i teretnog vozila     ·     Začuli eksploziju pa onda vatrogasne sirene: Prve slike sa mesta požara u centru Čačka, policija ispituje ceo sluačaj i vrši uvidjaj (FOTO)(VIDEO)     ·    


Autor: RINA.rs


Изгледала је другачије од својих вршњака, упирали су прстом у њу и у школу је ишла другом страном улице: Дарија из Нове Вароши упркос хендикепу и тешкој болести победила је све своје страхове (ФОТО)


Нова Варош - Када је напунила пет година Дарији Пашовић из Нове Вароши откривено је да болује од тешке боолести. Њена дијагноза била је хемипареза, неролошки поремећај који се карактерише смањеном функцијом мишића. Изгледала је другачије од својих вршњака и како каже, некад је било јако тешко одрастати у свету деце која нису имала проблеме са здрављем и другачији физички изглед. 

 

- Отац и мајка су у раном детињству открили да са мном нешто није уреду и да на неки начин заостајем у развоју за другом децом. Тачније, да ми је десна рука згрчена, тешко сам ходала. Тада су родитељи одлучили да сазнају шта се са мном тачно дешава и куцали на сва врата, од доктора до доктора чак ишли и на магнетне резонанце и тако открили шта је проблем - започиње своју причу Дарија. 

 

Ипак, уз огромну подршку мајке, покојног оца и пријатеља успела је да има срећно детињство, да одраста не обазирући се на свој хендикеп, дечје прозивке којих је било током основног школовања. Она није поклекла пред својом судбином, наставила је храбро да корача кроз живот, и упркос хендикепу након основне уписала је и завршила Вишу туристичку школу у Ужицу.

- Отац је рано преминуо и кроз већи део мог живота ишла сам уз мајчину несебичну подршку и она је заслужна за то што сам таква каква јесам тренутно. Наравно, ту су и блиски пријатељи, јер да би дете са одређеним инвалидитетот успело у својој свакодневној борби, мора да има подршку околине. Мајка се плашаила да ако ја не будем имала самопоуздање и подршку, да ћу клонути духом и имати страх од људи. Било је и доста одбијања, од стране људи и то сам лично схватала, а највише тога је било у периоду од петог до осмог разреда основне школе. Дешавло се чак и да упере прстом у мене и кажу шта се дешава са тобом, јер сам ја увек ишла левом страном улице док су остали десном, јер је мени десна тела оштећен - наводи ова Нововарошанка за РИНУ. 

Одувек је умела своје мисли и осећања на најбољи начин да преточи у речи и зато се по завршетку средњег школовања и по повратку из Ужица почела бавити новинарством. Свесна своје ситуације и тога да многе девојчице које имају здравствене проблеме одрастају без подршке, одлучила је да буде та која ће кроз блог своја искуства несебично поделти са другима. 

 

- Одлучила сам да отворим платформу, блог "Хендикеп магазин", посвећен првенствено људима са инвалидитетом. Тамо ћу писати о проблемима са којима се сусрећу. Такође, моћи ће да прочитају разна искуства и исповести људи са сметњама у развоју или било којим обликом инвалидитета. Разлог због чега сам ја дошла на идеју то да урадим је тај што желим другима да приближим и објасним да инвалидитет није никакав баук. Да са тим може може нормално да се живи и све је ствар воље и карактера. Предаја никад није опција - изјавила је Дарија. 

 

Ова храбра девојка управо је најбољи пример да се све препреке могу успешно превазићи и победити предрасуде. Иако ју је околина посматрала као "чудо од детета", каже да се трудила да ретко буде тужна због својих недостатака, јер се увек водила тиме да буде способна, самостална за живот и рад. И у томе је успела. 

 

РИНА


31.07.2022.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO