Најмања црква у Србији али велика светиња посвећена је Илији Громовнику: Подигнута на стрмој стени у клисури реке Моравице, a до ње се могу попети само храбри (ФОТО)

Ариље - У клисури реке Моравице, на надморској висини од 660 метара и на стрмој стени налази се једна од најмањих црквица у Србији, посвећена Светом Илији. До ове светиње, са које се као на длану види пола западне Србије води само једна уска и каменита стаза, међутим и поред тога цркву Илије Громовника на Градини годишње посети неколико хиљада верника. Саграђена је пре неколико векова, а за време турске владавине представљала је једино место у том крају на ком се чувало српство и вера у Бога.

"Србија је робовала под Турцима пет векова, а за све то време наш народ је успео да сачува хришћанство управо молећи се у неприступачним црквама, које су одолевале непријатељској руци. Често се дешавало да хајдуци пред налетима Турука, на рукама и коњима пренесу остатке цркве са једног на друго брдо и управо захваљујући њиховој сналажљивости очувана је вера", изјавила је етнолог Снежана Ашанин за РИНУ.

02.08.2022.


Fotografije