Srbin uhapšen po Interpolovoj poternici u Baru: Određuje mu se ekstradicioni pritvor, osumnjičen za teška krivična dela     ·     Ovako je umrla beba koju su rastrgli pitbulovi: Stigao nalaz obdukcije     ·     Produžen pritvor uhapšenima nakon sukoba u Banjskoj     ·     Sneg veje na Goliji: Zima u aprilu stisnula zube i ne pušta, prava decembarska idila na Odvraćenici u centru planine (FOTO)(VIDEO)     ·     Kamiondzija iz Crne Gore pokušao da sakrije 50 kilograma rezanog duvana: Prijepoljska policija ga odmah uhapsila i privela kod tužioca (FOTO)     ·     Lažno širenje panike u Novom Pazaru: Policija se oglasila - nije bilo nikakve pucnjave, niti smo pozivali ljude da odstanu u svojim domovima     ·     Čekamo satima i satima: Kolaps na graničnom prelazu sa Hrvatskom, kolona šlepera dugačka preko deset kilometara (FOTO)     ·     Prve slike i snimci sa mesta ubistva u Preljini: Napadač u bekstvu, ubijeni od ranije poznat policiji - njegovim roditeljima Hitna pruža pmoć (FOTO)(VIDEO)     ·     Pucnjava u Preljini kod Čačka: Ubijen muškarac, policija na licu mesta     ·     Dečak upao u otvoren šaht u Nišu: "Da je bilo slabije dete polomilo bi nogu sigurno"     ·     Sanirana havarija u Čačku, sve je pod kontrolom: Svi građani dobili vodu, nakon što se obrušio rov prilikom izgradnje poslovno-stambenog objekta u širem centru grada (FOTO)     ·     Žestok obračun u Novom Pazaru: Potukla se grupa mladića, uzrok najverovatnije ilegalna ulična trka automobila     ·    


Autor: RINA.rs


Укус, мирис и да је лепа на око: Нема добре боровнице без добре саднице, а српски воћари највише бирају материјал који стиже из Холандије, све креће из саксије од два литра (ФОТО)


Малине јесу српски бренд, али већ неколико година биљком будућности назива се боровница. Све је више засада у Србији под овим црним златом, а добра откупна цена и повољни географски услови услед којих домаћа боровница долази на род онда кад је нема у Европи, само су неки од одлучујућих фактора због којих се воћари одлучују да је посаде. Улагања у производњу су велика, али се након неколико година вишеструко врате. Оно што је најважније за добар род свакако је квалитетан садни материјал.

"Квалитетан узгој садница одразиће се како на укус тако и на изглед самог рода, што је можда и од пресудног значаја када дође до куповине. Воће мора лепо изгледати у продавници како би заинтересовало купце, јер ако им се свиди на изглед, купиће га, дакле почетак је визуелан, након тога мора бити лепо и за јело, мора бити чврсто, са довољно шећера и слатко киселим балансом, такође мора бити и свеже, величина је битна, али то не треба увек да буде џамбо воће", рекао је за РИНУ Андреа Пергхер произвођач садног материјала из Холандије.

Како каже, он са садњом почиње средином априла и то све креће из саксија од два литра јер је то права величина за америчку високожбунасту боровницу. То су двогодишње саднице које годину дана проводе у већим саксијама, а годину раније у мањим. Модерне технологије производње утичу на то да током целе године имамо свеже воће у понуди, што значи бољи пласман на тржишту, али и радна снага која ће у континуитету бити ангажована.

„Када се појавите у неком маркету и нудите своју робу као произвођач бобичастог воћа који има јагоду крајем априла и током целог маја, боровницу у јуну, јулу и августу, малину у септембру и октобру, ви сте свакако далеко озбиљнији играч за тај маркет јер имате континуитет у производњи. Важно је да током читаве године имамо свеже воће јер је то оно што купци траже пре свега на приморју, у Црној Гори и Хрватској, али и другим туристичким центрима у нашој земљи, а наравно када се бавите производњом воћа увек морате на најбољи начин одговорити на захтеве купаца”, рекао је Миле Радисављевић дистрибутер холандских садница за подручје Србије и региона.

Управо због свог здравог порекла, али и слаткоће коју има, боровница је постала једна од деликатесних воћних врста код нас, а широм Србије све је више парцела на којима је засађено црно благо.

РИНА 


04.08.2022.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO