Na zahtev opozicije izbori se održavaju 2. juna     ·     Vatra mu odnela krov nad glavom, a bolest prikovala za krevet: Teška sudbina Milomira kida srce, živi u preteškim uslovima i potrebna je pomoć dobrih ljudi     ·     Eksplozija kod Zvečana, niko nije povredjen: Policija na licu mesta     ·     Vraćali se s planinarenja, pa autom sleteli u provaliju kod Splita     ·     Dan visokih zvanica sutra na vežbi Vojske Srbije "Vihor 2024“ na "Pešteru"     ·     Odmah zatvor: Mladić iz Rožaja osuđen na 15 dana robije, odbio da se podvrgne testiranju na drogu dok je upravljalo vozilom     ·     Sneg pade na behar, na voće: Vremenske (ne)prilike zadale nove glavobolje poljoprivrednicima, težak sneg mogao bi da slomi grane i uništi plodove (FOTO)     ·     Od 1. maja gas jeftiniji za industrijske potrošače za oko 15 odsto     ·     Grobovi zarasli u korov, meštani se sami organizovali da ih očiste: Pojedini naslednici ne obilaze večne kuće svojih predaka, pa drugi moraju da ih sređuju     ·     Danas razvedravanje i prestanak padavina     ·     Na graničnom prelazu Preševo teretnjaci čekaju pet sati     ·     Internetom se širi lažna vest da je napadnuta izvesna Amela Smajović, inspektorka iz Kraljeva     ·    


Autor: RINA.rs


Његово богатство процењивало се на 60.000 дуката, Никола Луњевица био један од најмоћнијих Срба али и деда будуће краљице: Направио прву приватну српску школу, та кућа опстала до данас (ФОТО)


Горњи Милановац – Иако вековима под Турцима, Срби су пронализили начине да стекну основна знања и не остану неписмени. Слова и географију учили су у манстирима, али у горњомилановачком селу Луњевица, под патронатом богатог трговца Николе Милићевића Луњевице, 1807. године формирана је прва приватна школа у западној Србији.

“Његово богатство тада се процењивало на шездесет хиљада дуката. У свом селу имао је неколико кућа и свака је имала своју намену. У једној каменој напрвио је учионицу и писарницу и ту су се основном образовању учила његова, и деца виђенијих Срба. Учитељи су долазили из околних села, а један чак и из Осијека. Све их је поштено плаћао, а школовање је трајало неколико година, најпознатији ђак свакако је Јеврем Обреновић, рођени Милошев брат”, изјавио је за РИНУ, Александар Марушић, директор Музеја рудничко-таковског краја.

Кроз клупе је прошло на десетине сеоских ђака, али школа је након Другог српског устанка престала да постоји. Међутим, дрвена кућа остала је да сећа на давна времена кад се српска историја започињала управо из таквих грађевина. Данас је она одолела зубу времена, а од Народне банке Србије купио ју је мајор Пантелија Мијатовић, Солунац и сада ту живе његови потомци.

“Ова кућа је знаменито културно – историјско добро и нема говора да ће се икад срушити. Колико нам финасије дозвољавају ми ћемо је реконструисaти, али на начин да она и даље остане аутентична и да сећа на прошла времена. Наоружани знањем из летературе овде често долазе и туристи, али су прву приватну школу која је направљена у овом делу Србије поетили и високи државни званичници, као и неколико амбасадора”, каже Милован Петковић, зет породице Мијатовић.

Поред тога што је овде била приватна школа, ово горњомилановачко село, управо захваљујуићи Николи Луњевици било је једно од најразвијених у то доба. Као један од најбогатијих Срба у то време, Никола је на свом конаку често примао и богате Турке и са њима сарађивао, зато не изненађује оно што су мештани током времена проналазили на својим имањима.

“Док сам правио кућу, пронашао сам остатке турског купатила, што значи да су се овде окупљали и проводили време Срби и Турци заједно. А колико је Никола Луњевица био способан говори и то да је до својих кућа довео воду са оближњег брда и поставио глинене цеви које се и дан данас налазе у земљи”, прича мештанин Илија Матијевић.

Кућу Николе Луњевице у истоименом селу често је посећивала и његова унука, краљица Драга Обреновић и ту проводила време са својом породицом. Ту је својевремено постојала и плантажа кестена јер је на плодној земљи код Бистрог потока, како кажу историчари, упевало све што би било посађено.

РИНА

 


06.08.2022.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO