Мучимо се данима и ми и животиње, страхујемо да ће угинути од жеђи и глади: Сточари на Пештеру очајни, нико не памти овакву сушу и катастрофу годинама уназад (ФОТО)

Сјеница - Веома тешка ситуација и овог лета погодила је вредне и селу верне сточаре који деценијама од свог напорног рада живе на Пештерској висоравни. Незапамћена суша им је заврнула славине па немају чиме да напоје стоку, али и спалила ливаде тако да ни сена неће бити довољно за зиму. Подаци са терена указују да је овогодишња сезона пашарења изузетно лоша. Пролеће је почело неуобичајено дугом сушом након чега је уследио краћи кишни период, а почетком лета поново је уследила суша која траје до данас. Ово је довело до врло слабог првог откоса сена, док је летња суша готово онемогућила раст нове траве за други откос.

"Мучимо се данима и ми и животиње. Не можемо више ово да поднесемо нити да гледамо. Немамо чиме да их напојимо, а нећемо имати ни чиме да их нахранимо. Цена сточне хране скочила је у небеса, а сена неће имати довољно. Све је спаљено. Већ деценијама се бавимо сточарством, али се не памти да је икада била гора ситуација. Стање је неиздрживо. Ако се овако настави бићемо принуђени да све што имамо напустимо, одселимо се одавде и кажемо збогом сточарству", каже за РИНУ сточар са Пештера.

09.08.2022.


Fotografije