Oduševljena sam izborom, sad znam gde ću za doček: Čačanke i Čačani u novu 2024. godinu ulaze sa Peđom Jovanovićem, 13 dana kasnije nastupa legenda - Goran Bregović     ·     Ivana se herojski bori sa dva kancera i ima da poruči samo jedno: Preventivni pregledi čuvaju zdravlje i živote, mobilni mamograf sada postavljen i ispred Doma zdravlja u Čačku     ·     Beograd je najposećenije mesto u Srbiji, a odmah zatim on: Mnogi kritikuju Zlatibor a skoro svi na njega i dalje idu, ova planina potpuno spremna za novu zimsku sezonu i obaranje rekorda (FOTO)     ·     Hvala svima: Novak je veći ćovek nego igrač     ·     Fond PIO upozorava penzionere na pokušaje prevara u vezi lažnih poziva za preuzimanje kartica     ·     Vatra progutala preko 100 kvadrata kuće: Sedmočlana porodice Spasić ostala bez krova nad glavom, od njijovog doma ostalo samo zgarište (FOTO)     ·     Veliki dan za Srbiju: Otvara se deonica autoputa do Koševa     ·     Muškarac leži glavom okrenut ka zemlji, dok mu policija stavlja lisice na ruke: Hapšenje naočigled brojnih prolaznika ispred kladionice u Novom Pazaru     ·     Jedno lice nastradalo u nesreći kod Knića, drugo teško povređeno: Ekipe kragujevačke Hitne pomoći tokom prethodna 24 sata imale pune ruke posla     ·     Snažan zemljotres pogodio Petrovac na Mlavi: Kuće se ozbiljno zatresle     ·     Trodnevna obuka za pripadnike jedinica civilne zaštite     ·     Dolijali kopači tunela u Podgorici: Uhapšena dvojica muškaraca zbog sumnje da su ukrali naočare u vrednosti skoro 47.000 evra - odrđeno im zadržavanje do 72 sata     ·    


Autor: RINA.rs


Мучимо се данима и ми и животиње, страхујемо да ће угинути од жеђи и глади: Сточари на Пештеру очајни, нико не памти овакву сушу и катастрофу годинама уназад (ФОТО)


Сјеница - Веома тешка ситуација и овог лета погодила је вредне и селу верне сточаре који деценијама од свог напорног рада живе на Пештерској висоравни. Незапамћена суша им је заврнула славине па немају чиме да напоје стоку, али и спалила ливаде тако да ни сена неће бити довољно за зиму. Подаци са терена указују да је овогодишња сезона пашарења изузетно лоша. Пролеће је почело неуобичајено дугом сушом након чега је уследио краћи кишни период, а почетком лета поново је уследила суша која траје до данас. Ово је довело до врло слабог првог откоса сена, док је летња суша готово онемогућила раст нове траве за други откос.

"Мучимо се данима и ми и животиње. Не можемо више ово да поднесемо нити да гледамо. Немамо чиме да их напојимо, а нећемо имати ни чиме да их нахранимо. Цена сточне хране скочила је у небеса, а сена неће имати довољно. Све је спаљено. Већ деценијама се бавимо сточарством, али се не памти да је икада била гора ситуација. Стање је неиздрживо. Ако се овако настави бићемо принуђени да све што имамо напустимо, одселимо се одавде и кажемо збогом сточарству", каже за РИНУ сточар са Пештера.

Друштво за заштиту и проучавање птица Србије већ четири године спроводи разноврсне активности на Сјеничко-пештерској висоравни које имају за циљ заштиту природе и одржив развој. Кроз бројне контакте су локалним становнштвом постали су свесни њихових проблема, посебно оних који се тичу опстанка села, традиционалног сточарства и пашарења које је доминантно на овом поднебљу. Суша је погодила и гајене културе, пшеницу, зоб, кукуруз, па је велика несташица сточне хране сасвим извесна. Како једна невоља ретко иде сама, у протекле 2 године подручје је озбиљно погодила епидемија коронавируса. Потом је крајем 2021. избијање епидемије болести плавог језика додатно отежало продају и онако слабо плаћених оваца. Сточари су и даље у великој мери препуштени накупцима и њиховим изузетно ниским откупним ценама. 

"Апелујумо на надлежне институције како на локалном, тако и на националном нивоу да што пре предузму хитне мере и помогну планинским сточарима да обезбеде сточну храну одмах након жетве, док су цене колико-толико прихватљиве. Локалном становништву је изузетно тешко, а некада и немогуђе да организује набавку повољније сточне хране из равничарских предела Србије. Цене тих пољопривредних производа у Сјеници, Новом Пазару и Тутину значајно су више због трошкова превоза и складиштења. Опстанак неколико стотина домаћинстава која живе скуључиво од сточарства и готово 100.000 грла говеда, оваца и коња озбиљно је угрожено", кажу у Друштву за заштиту и проучавање птица Србије.

Помоћи овим људим од узузетне је важности нарочито у време кад читав свет стрепи од потенцијалне кризе и несташице хране. Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде је у више наврата истицало да су овчарство и козарство изузетан потенцијал за развој пољопривреде, а посебно у неразвијеним подручјима. Претходних година је било разних подстицаја за развој традиционалног сточарства и старих раса попут сјеничке праменке. На националном нивоу ово подручје представља озбиљан потенцијал за производњу велике количине различитих органских и млечних производа. Ово је од изузетног значаја будуђи да је према бројним изворима квалитет меса у Србији недовољног квалитета.

РИНА


09.08.2022.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO