Srbija postaje turistička atrakcija, za nepuna dva meseca zabeležen rast broja stranih gostiju: Vučić na otvaranju 45. Međunardnog saja turizma u Beogradu (FOTO)     ·     Niko iz Čačka nije otišao gladan i žedan, al je apsolutna laž da su parama iz budžeta plaćane privatne proslave: Prvi čovek Čačka oštro demantovao navode o potrošenom novcu na iće i piće     ·     Odjednom se sručilo sa neba: Jak grad pogodio ivanjička sela, obelela dvorišta i livade     ·     Karate kid Jana sa 200 medalja: Desetogodišnja devojčica iz Kragujevca srpsko je čudo u teškoj borilačkoj veštini, sa zlatom u rukama popela se na svetski tron (FOTO)     ·     Nasred puta zasađen beli bor, vozači prolaze u čudu: Hit slika iz sela Zaovine na Tari, domišljati meštani postavili neobičnu "dekoraciju" (FOTO)     ·     Cveta privreda u Lučanima: Izvoz proizvoda u vrednosti od 89 a uvoz 48 miliona evra, najviše se izvozilo sveže i zamrznuto voće     ·     Pet beba iz Šumadije obolelo od velikog kašlja     ·     Nikako da se dozovu pameti, paljenjem niskog rastinja dovode i svoj život u opasnost: Preko 60 požara Čačani izazvali na otvorenom     ·     Dete preminulo u Puli, utvrđuju se sve okolnosti tragedije     ·     Cene energenata neće rasti     ·     Dovezao pun kamion smeća i istovario gde ne treba: Bahati pojedinac zgrozio Ivanjičane, na teritoriji ove opštine sve više divljih deponija     ·     Muke po poljoprivredniku: Zbog ovog se voćari i povrtari u Zapadnoj Srbiji obraćaju advokatima, razgraničavanje imanja ali i davanje zemlje u zakup najčešći problemi     ·    


Autor: RINA.rs


Невероватан подвиг два столара са Сувобора: Џиновска виолина од два метра изашла из њихове радионице, спојили љубав према краљици инструмената и своје умеће па исклесали дело за Гиниса (ФОТО)


Горњи Милановац - У времену кад се омладина махом опредељује за информационе технологије, менаџерски или инфлуенсерски посао мало је оних који желе постати занатлије. Традицију чува још по неки последњи Мохиканац у удаљеним селима, па је тако и са столарима Милојком Миловановићем из Тометиног Поља и Драганом Ђеровићем из Каменице.

 

- Доста младих би могло да ради овај посао и да заради али слабо се ко одлучује, жељни су града и градске вреве. Остао сам овде у селу захваљујући упорности и раду и то је главни разлог. Све друго дође и прође, а посла хвала Богу има и нађе се доста, само мораш поштовати рокове и да будеш прецизан, то је суштина нашег заната - истакао је за РИНУ, дугогодишњи столар Драган.

 

Испод вештих руку вредних мајстора, током радног века дугог неколико деценија изашло је на стотине уникатних комада. Столови, столице, дрвене капије. Али, сада су одлучили да своје стечено дугогодишње умеће испробају на необичан начин па је у њиховој радионици направљен џиносвки инструмент од дрвета.

 

- Од пре три године виолина је нешто по чему се препознаје овај наш крај. Стога нам је срце било пуно док смо је правили. Макете сам направио од тополовине, тело је 120 центиметара, док је врат осамдесет. Направио сам нешто што волим да слушам онако из душе и што ме испуњава. Кад се виолине огласе срце буде велико као кућа, па је зато и ово наше дело огромно. Жеља, љубав и умеће спојио сам у једно и добили смо виолину од два метра - нaглашава Милојко.

 

Подвиг ових столара није остао непримећен од организатора највеће феште на Сувобору, па је њихов џиновски дрвени инструмент постао један од симбола Сабора виолиниста у Прањанима. Постављен је на улазу у варошицу, где ће своја гудала укрстити најбољи виолинисти Србије од 19. до 21. августа.

 

РИНА


18.08.2022.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO