Produžila sam sebi život za 15 godina, sada sa osmehom prilazim ogledalu: Žana iz Čačka izgubila 80 kilograma za nepunih godinu dana (FOTO)     ·     Ovo je dika i ponos čitavog Gornjeg Milanovca: Dobili zatvoren bazen pre mnogo većih srpskih gradova, uskoro svečano otvaranje     ·     Sutra besplatni preventivni pregledi u Domovima zdravlja širom Srbije     ·     Teška saobraćajna nesreća kod Tivta: Jedna osoba poginula     ·     Od ponedeljka kreću radovi na kolovozu od čačanske bolnice do semafora u Atenici     ·     Preminuo crnogorski biznismen Brano Mićunović     ·     Teško povređen mladić (19) u direktnom sudaru: Zadobio frakturu lobanje u smrskanom automobilu, hitno potrebne veće količine krvi za operacije u Beogradu     ·     Presretači, radari, video nadzor - vozači pamet u glavu, na alkohol ne pomišljajte dok vozite: Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Slabiji zemljotres kod Nikšića     ·     One uživaju u aprilskom snegu i prave ludorije: Najslađi snimak koji ćete danas videti, medvedice Maša i Ljubica sa Ozrena opet oduševile (VIDEO)     ·     Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Od vile na Senjaku i suvog luksuza do beskućnika: Neverovatno potresna životna priča Zorana iz Čačka, izgubio milione i danas se hrani u Narodnoj kuhinji (FOTO)(VIDEO)     ·    


Autor: RINA.rs


Срби су једини који ово имају: Светско такмичање у кувању тестиса у селу Луњевица, мајстори морају да им задрже облик, боју и укус да би освојили невероватну награду (ФОТО)(ВИДЕО)


Горњи Милановац - Много је манифестација, али само једна на којој се спремају специјалитети од тестиса жовотиња. Муд(р)ијада се у Шумадији одржава још од 2004 године и представља јединствено такмичење у свету, стога своје снаге на њој осим домаћих одмеравају и страни кувари. У далекој Америци постоји манифестација на којој се кувају бели бубрези али само од бика, на овој српској добро дошли су ови специјални комади меса од свих животиња. Неретко се у шерпама за гулаш нађу и тестиси од коња или свиње. Јако је важно како се такмичари прво припремају, а затим и спремају овај деликатес.

"Најбоље је спремати јело од говеђих тестиса, јер немају никакву арому нити шмек, могу одмах на роштиљ. Од других животиња прво морају да преноће у сирћету па тек онда да се спремају. Најбољи за гулаш су тестиси од коња, али се она ретко могу наћи. Оно што је најважније јесте начин како се спремају, а кад све буде завршено то буду изузетни и јединствени деликатеси", рекао је за РИНУ Милорад Вукајловић који је већ неколико пута побеђивао на овом специфичном светском такмичењу, а сада је припремио и један иновативан специјалитет.

"У питању је мусака од тестиса, главни састојци су патлиџан, месо и печурке. Биће то преукусно", каже Милорад.

Стручни жири који оцењује такмичаре увек буде пред веома тешком одлуком, јер сваки гулаш буде "прсте да полижеш". Три критеријума која су најважнија да би победили на Муд(р)ијади јесу да тестиси током кувања задрже свој облик, да имају одговарјућу боју и наравно фантастичан укус.

"Бели бубрези су наделко позанати као најбољи афродизијак на свету. То се проверило на много примера у пракси, и заиста функционише", додао је један од такмичара.

Идеја о настанку ове јединствене манифестације развила се захвљујући Љубомиру Еровићу из Горњег Милановца, који је направио јединствен бренд о ком су брујали и светски медији. Након његове смрти 2019. године традицију је наставила његова кћерка Јована. Овогодишња Мудријада одржана је у селу Луњевица код Горњег Милановца.

"Манифестација живи пуних 18 година и то је заиста велики успех, за њу се чуло у читавом свету и до сада су се у спремању белих бубрега овде у Шумадији опробале екипе из Америке, Аустралије, Финске.. ове године имамо госте из Албаније и Бугарске. Сви су овде са циљем да се лепо дружимо и уживамо у доброј атмосфери и наравно одличним гастрономским специјалитетима. Током свих ових година имали смо заиста фасцинатнте примерке, јер су такмичари овде доносили чак и беле бубреге од вилиног коњица и ајкуле", рекла је организаторка овог јединственог догађаја у свету Јована Еровић.

Светско првенство у спремању тестиса окупља такмичарске групе сачињене од пријатеља рекреативаца, па све до професионалних кувара. Сваку екипу чини најмање три члана, а у шерпама се може наћи само месо белих бубрега. Ко спреми најбољи гулаш добија необичну главну награду. У њихове руке иде дрвена скулптура мушкарца са ерекцијом, која се из руке у руку преноси победнику сваке године.

РИНА


03.09.2022.



Fotografije


Video



x
  Prijava na RINAPRO