Udaren pešak na ulazu u Ivanjicu: Muškarac (60) zadobio teške povrede glave i ekstremiteta     ·     Majka i kćerka povređene u silovitom sudaru u centru Tutina: Smrskani audi i mercedes, delovi vozila i staklo rasuti svuda po putu     ·     Jezivo nasilje u Novom Pazaru: Maskirani napadač upao u ugostiteljski objekat i nožem izbo mladića u vrat i grudi     ·     Tragičan kraj: Preminuo odbornik iz Topole koji se polio benzinom i zapalio     ·     Horor u Novom Pazaru, u pucnjavi ranjene dve osobe: Napadač ispalio hice i pobegao, povređeni odmah prebačeni u bolnicu (FOTO)(VIDEO)     ·     Čudo prirode u voćnjacima zapadne Srbije: Kod Lukića i Filipovića procvetale višnje i trešnje kao da je proleće, a ne početak jeseni (FOTO)     ·     Meci završili u nogama, ranjeni muškarac otkrio da je u njega pucano iz automobila: Detalji pucnjave u Priboju, za napadačem policija i dalje traga     ·     Naoružana i maskirana lica upala u dvorište manastira, povremeno se čuju pucnji: Eksluzivne fotografije sa Kosova iz sela Banjska (FOTO)     ·     Preko administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak nije dozvoljen ulazak na Kosovo i Metohiju     ·     Mladić iz Sjenice se utopio u Ulcinju     ·     Tanasković: Pčelarima od sledeće godine subvencije od 1.000 dinara po košnici     ·     Moguće detonacije u kamenolomu kod Kragujevca: Uništavaju se ručne bombe i privredni eksploziv oduzeti u sudskim sporovima     ·    


Autor: RINA.rs


Велико браво за овог господина: Славко у седмој деценији чупа коров у свом и туђим двориштима, спасава читав комшилук природног непријатеља (ФОТО)


Чачак - Црвен и надувен нос, кашаљ и кијање само су неке од реакција проузроковане једним од највећих алергена данашњице, амброзијом. Колика је то мука и велики проблем знају само они који то у ово доба године осећају на својој кожи. Међу њима је и Чачанин Славко Дамљановић, који није желео мирно да се преда непријатељу већ је одлучио да му на себи својствен начин доскочи. Иако гази седму деценију лично чупа коров на свом и околним имањима, како би уништио амброзију и умањио алергијске тегобе.

„Читаво пролеће сам кашљао, нисам могао да примим вакцину, јер нисам био потпуно здрав. Онда сам установио да сам алегичан на амброзију, па сам одлучио да чистим коров око моје парцеле и поред улице. Никад се не зна кад човек може да се разболи од амброзије, кад се помеша са короном, човек не зна од чега се лечи, да л од алерије или од короне”, каже Славко за РИНУ.

Овај одговоран и вредан човек, годинама се једини у свом крају бори против амброзије не бирајући средства којима је уништава, али истиче да би и други требало да се укључе.

„Ја сам ово почео да радим прошле године, узео косу те косио, и колико је била дебела биљка, поломио сам косиште. Тако сам почео полако да чистим и очистио сам од корова моје имање, али не могу цео Љубић и околину”, појаснио је овај човек.

Струка каже да се сезона највећег алергена данашњице проширила и да траје од два до три месеца. Почиње у августу, и траје све до октобра. На поднебљу Западне Србије приметан је скок броја случајева алергичних на амброзију. Раније је она махом била заступљена највише на подручју Војводине.

„Та биљка се прошорила, сада је имамо и ми овде, па све већи број испољава алергијске реакције. Сви они, који имају дуготрајну прехладу у летњем периоду, посебно август, септембар, октобар, никако не пролази, кијају, сврбе очи, кијају више пута за редом, посебно у јутарњим сатима, треба да се обрате својим лекарима, те да имају идеју да се можда ради о алергијској реакцију на ту биљку”, објаснила је др Зорица Затежић Челпер, педијатар - алерголог.

Славко Дамљановић из Љубића је данас можда јединствен пример у борби против амброзије и мишљења је да коров треба средити најпре у свом дворишту, а потом загледатиу у туђе.

РИНА


09.09.2022.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO