Udaren pešak na ulazu u Ivanjicu: Muškarac (60) zadobio teške povrede glave i ekstremiteta     ·     Majka i kćerka povređene u silovitom sudaru u centru Tutina: Smrskani audi i mercedes, delovi vozila i staklo rasuti svuda po putu     ·     Jezivo nasilje u Novom Pazaru: Maskirani napadač upao u ugostiteljski objekat i nožem izbo mladića u vrat i grudi     ·     Tragičan kraj: Preminuo odbornik iz Topole koji se polio benzinom i zapalio     ·     Horor u Novom Pazaru, u pucnjavi ranjene dve osobe: Napadač ispalio hice i pobegao, povređeni odmah prebačeni u bolnicu (FOTO)(VIDEO)     ·     Čudo prirode u voćnjacima zapadne Srbije: Kod Lukića i Filipovića procvetale višnje i trešnje kao da je proleće, a ne početak jeseni (FOTO)     ·     Meci završili u nogama, ranjeni muškarac otkrio da je u njega pucano iz automobila: Detalji pucnjave u Priboju, za napadačem policija i dalje traga     ·     Naoružana i maskirana lica upala u dvorište manastira, povremeno se čuju pucnji: Eksluzivne fotografije sa Kosova iz sela Banjska (FOTO)     ·     Preko administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak nije dozvoljen ulazak na Kosovo i Metohiju     ·     Mladić iz Sjenice se utopio u Ulcinju     ·     Tanasković: Pčelarima od sledeće godine subvencije od 1.000 dinara po košnici     ·     Moguće detonacije u kamenolomu kod Kragujevca: Uništavaju se ručne bombe i privredni eksploziv oduzeti u sudskim sporovima     ·    


Autor: RINA.rs


То се зове квалитет, градили га Римљани а водене бујице и поплаве ништа му не могу вековима: Римски камени мост на реци Љубовићи чувар историје и ремек дело вештих неимара (ФОТО)


Љубовија - Када су пре неколико година поплаве кроз Србију носиле путеве и мостове, Римски мост на реци Љубовиђи грађен још у старом веку одолео је нападима водене бујице и остао на истом месту на ком су га саградили Римљани. Претпоставља се да је зидан од камена седра који је везиван металним кламфама, а затопљен оловом, због чега је, верују, и остао сачуван. Ушушкан у нестварној природној лепоти на самоо 12 километара од центра Љубовије, оавј стари мост представља праву оазу за бројне путнике намернике а некада је био главна саобраћајница римских императора.

"У раној историји на овом простору постојала су два моста, један је уништила набујала река, док други и даље одолева зубу времена. Саградили су га и користири Римљани, за потребе трговаца да транспортују робу преко реке у суседну сада Восну, као и руде из рудника где се сада налази чувени Сокоград. Када су Римљани насељавали овај простор, то је данашња Азбуковица, мост је имао за циљ да повеже Љубовију са Босном, а касније је наставио да буде трговачки друг за време владавине Османлија, каже за РИНУ Драган Павловић секретар службе водича ПС Србије.

Први пионири туризма овог крају су планинари, који доспевају до неприступачних предела и после их презентују туристичкој јавности и институцијама које касније раде на развоју тог локалитета. Овај простор око Љубовије за нас планинаре је идеалан јер се овде сударају четири планине које деле кањони.

"То су кањони Трешњице, Љубовиђе, Соколских планина и кањон Козлац. Ово је за нас врло динамичан терен, јер постоји много врхова оштрих и истакнутих средњих висина преко 1100 метара, и на овом месту се налази један ексремни кањон који је приток Трешњице, кањон Трибуће, који привлачи на хиљаде младих планинара током године, рекао је Драган.

Будући да је на територији Србије остало веома мало сачуваних старих камених мостова, овај на Љубивиђи представља знаменити пример вештине неимара и традиционалног грађевинарства. Радови на основној статичкој санацији моста изведени су 1985.

"Велики значај овакав један споменик културе има за нашу општину. Веома мало оваквих локалитета у Србији постоји. Ми радимо на томе да што више људима скрећемо пажњу, на државне институције да се више обрати пажња на овакве споменике једног времена, али и ми да га што више промовишемо. Као туристичка организација дајемо све од себе да све наше расположиве ресурсе расподелимо да бисмо што боље публиковали не само мост већ и целу нашу Љубоију - истакла је Јелена Тешић директорка ТО Љубовија.

Мост је висок 5,5 метара, а највише га походе путници намерници заљубљени у бициклизам и добру фотографију, које на овом месту испадају заиста нестварно, као да сте у бајци. Римски мост или латинска ћуприја потпуно је реконструисан 2016. године, и ово је један од 128 археолошких локалитета на териотирји Азбуковице, Подгорине и Рађевине. Тај мост спаја и две општине, Љубовију и Осечину, које планирају да од њега направе туристичку атракцију.

РИНА


11.09.2022.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO