Огромна потражња сада влада за српским кромпиром, да сам имао још 50 вагона и то би одмах продао: Дејан из Заблаћа на 13 хектара узгаја кромпир, приноси и квалитет одлични (ФОТО)

Чачак - За вредне пољопривреднике чачанског краја нема одмора. Сада је на ред дошло вађење кромпира, а Вучковићи из села Заблаће који ово поврће гаје на 13 хектара ових дана имају пуне руке посла. Откупна цена по килограму је на нивоу прошлогодишње и износи 50 динара, мада је сада повртарима доста теже јер су цене репро материјала вишеструко скочиле. Ипак, каква таква рачуница ипак постоји, а оно што радује Вучковиће јесте одлична потражња за српским кромпиром.

"Приноси се крећу око 50 вагона и све већ има обезбеђен пласман на тржишту, а колика је потражња да смо имали још толико и то би све продали. Огромна суша и несташица на светском нивоу диктирају потражњу. Цена је могла бити боља имајући у виду поскупљење свега, али је могла бити и гора стога се не жалимо. Уз кромпир узгајамо и купус, стога се на тај начин довијамо како би остварили одређену зараду. Знамо сви колико је овај посао неизвесан и да се никад не зна кад ће која пољопривредна култура дочекати својих пет минута", рекао је за РИНУ Дејан.

11.09.2022.


Fotografije