Oduševljena sam izborom, sad znam gde ću za doček: Čačanke i Čačani u novu 2024. godinu ulaze sa Peđom Jovanovićem, 13 dana kasnije nastupa legenda - Goran Bregović     ·     Ivana se herojski bori sa dva kancera i ima da poruči samo jedno: Preventivni pregledi čuvaju zdravlje i živote, mobilni mamograf sada postavljen i ispred Doma zdravlja u Čačku     ·     Beograd je najposećenije mesto u Srbiji, a odmah zatim on: Mnogi kritikuju Zlatibor a skoro svi na njega i dalje idu, ova planina potpuno spremna za novu zimsku sezonu i obaranje rekorda (FOTO)     ·     Hvala svima: Novak je veći ćovek nego igrač     ·     Fond PIO upozorava penzionere na pokušaje prevara u vezi lažnih poziva za preuzimanje kartica     ·     Vatra progutala preko 100 kvadrata kuće: Sedmočlana porodice Spasić ostala bez krova nad glavom, od njijovog doma ostalo samo zgarište (FOTO)     ·     Veliki dan za Srbiju: Otvara se deonica autoputa do Koševa     ·     Muškarac leži glavom okrenut ka zemlji, dok mu policija stavlja lisice na ruke: Hapšenje naočigled brojnih prolaznika ispred kladionice u Novom Pazaru     ·     Jedno lice nastradalo u nesreći kod Knića, drugo teško povređeno: Ekipe kragujevačke Hitne pomoći tokom prethodna 24 sata imale pune ruke posla     ·     Snažan zemljotres pogodio Petrovac na Mlavi: Kuće se ozbiljno zatresle     ·     Trodnevna obuka za pripadnike jedinica civilne zaštite     ·     Dolijali kopači tunela u Podgorici: Uhapšena dvojica muškaraca zbog sumnje da su ukrali naočare u vrednosti skoro 47.000 evra - odrđeno im zadržavanje do 72 sata     ·    


Autor: RINA.rs


Овде су држали таоце своје велике освајачке војске: Пронађен логор из доба Римљана у селу Кремна код Ужица, јединствен археолошки локлатет на читавом Балкану


Ужице – Током археолошких ископавања која се обављају на територији села Кремна код Ужица пронађен је јединствен локалитет за који се утврдило да је у 1. веку био својеврсни римски логор. Као таква, ова локација није јединствена само у Србији, већ и у читавом региону, а може се упоредити само са пронађеним остацима логора у Шпанији и Британији.

"Логор је пронађен на 800 метара надморске висине, што је само по себи јединствено. Очуван је у првобитном стању и најбољи je показатељ степена развијености римске архитектуре. Након даљих истраживања биће утрђена хронологија и овај заиста једиствен локалитет може бити стављен под трајну заштиту", кажу у Републичком заводу за заштиту споменика.

Приликом ископавања појединих ровова пронађене су и стреле, новчићи и остаци потковице из овог временског раздобља. Постоји могућност да се касније уради реконструкција логора на основу обриса и као таква представљаће огроман туристички потенцијал града Ужица. Иначе, читав Златиборски округ је погодно тло за археолошка истраживања, а многи експонати из римског доба данас се налазе у Народном музеју у Ужицу.

"Римљани су на поднебље данашње Западне Србије стизали као освајачи, и за своје пребивалиште бирали су територију на доброј позицији са које су могли да посматрају долазак непријатељске војске. Освајачка војска за собом је остављала жртвене споменике посвећене божанствима. Утицај Римљана на територији града Ужица био је најдоминантнији у 2. и 3. веку. Где год су планирали да подигну насеље они су прво подизали пут и ту стационирали своје снаге. Поједина археолошка налазишта откривена су у ужем и ширем центру града", изјавила је за РИНУ Марина Котарац археолог Народног музеја у Ужицу.

РИНА

 

 


13.09.2022.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO