Drastična promena vremena utiče na kardiovaskularne pacijente     ·     Zoranu Maksimoviću „Zlatna buklija” i nominacija za Gran pri nagradu publike     ·     Užas u Beogradu: Tramvaj oborio ženu na autokomandi     ·     Uhapšen glumac Sergej Trifunović u Beograd: Kupovao marihuanu u Beogradu     ·     Žena i ja smo odmah istrčali napolje, tamo su bile i komšije: Zatresao se Čačak, zemljotres pogodio grad na Moravi     ·     Ono što je lepo to je i skupo: Ako želite da vreme provedete na Tari, ponesite pune novčanike, od ponedeljka kreće naplata vozačima koji dolaze u Nacionalni park     ·     Ruku nisam mogla da pomeram, ovde sam se oporavila: Lekovite i čudotvorne vode u Ovčar Banji, smeštana na sat ipo od Beograda u prelepom delu Srbije (FOTO)     ·     Čačak i region se pokrenuli, u rekordom roku skupljen novac za Jovana: Najlepša vest stiže iz grada na Moravi, samohranom ocu heroju sada će biti bar malo lakše (FOTO)     ·     Na zahtev opozicije izbori se održavaju 2. juna     ·     Vatra mu odnela krov nad glavom, a bolest prikovala za krevet: Teška sudbina Milomira kida srce, živi u preteškim uslovima i potrebna je pomoć dobrih ljudi     ·     Eksplozija kod Zvečana, niko nije povredjen: Policija na licu mesta     ·     Vraćali se s planinarenja, pa autom sleteli u provaliju kod Splita     ·    


Autor: RINA.rs


Дрва има, али нема ко да их плати: Метар грађе на стовариштима сада кошта 10.000 динара, по први пут људи траже и багремово дрво које је јефтиније а добро греје (ФОТО)


Чачак - Ситно се одбројава до почетка грејне сезоне, а судећи по потражњи која је претходних месеци владала за дрвима, многи ће се ове године огрејати док ватрица пуцкета. Ко је одлучио да дрва купи на време уштедеће скоро дупло, јер се сада цена по метру креће од 9.500 до 10.000 динара. На стовариштима кажу да дрва има, али да нема много оних који ће да их плате.

 

- У овом периоду је потражња за дрвима ослабила зато што су многи домаћини на време купили огрев, нису чекали последњи минут за то. Оно што је познато да цена огрева када се погасе шпорети су најјефтинија, али касније из месеца у месец, цена расте тако да онај домаћин који је пролетос купио дрва плаћао је од седам до осам хиљада динара, дана је та цена значајно већа - казао је за РИНУ Александар Темелковски радник на стоваришта огрева у Љубићу.

 

Цена и потражња за огревним дрветом зависе од самог квалитета грађе. Највеће интересовање влада за церовим и грабовим дрветом, зато што су она калорична и добро држе ватру, док се за буковим дрветом потражују мање количине.

 

- Од скоро људи су почели да ложе и багремово дрво чија је цена знатно мања у односу на остале. Посао је изузетно тежак, а на цену ове године свакако је утицало и поскупљење горива које је неопходно за транспорт грађе - истако је Игор Прелић.

 

Иако престоница Србије предњачи у свему па тако у висини цене свих енергената, многи Београђани почетком лета похрлили су управо у Шумадију богату шумом и откупили огромне количине, како би се обезбедили за предстојећу хладну зиму. Продавци у шали кажу да ће се и Београђани ове зиме грејати дрвима која носе ознаку "чачанска". Стручњаци се надају да ће цена свих енергената у будућем периоду значајно опасти.

 

РИНА


14.09.2022.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO