Seoba medveda na Povlen: Lovci primetili tragove krupne životinje svuda u lovištu, došle najmanje tri odrasle jedinke i njihovi mladi (FOTO)     ·     Udaren pešak na ulazu u Ivanjicu: Muškarac (60) zadobio teške povrede glave i ekstremiteta     ·     Majka i kćerka povređene u silovitom sudaru u centru Tutina: Smrskani audi i mercedes, delovi vozila i staklo rasuti svuda po putu     ·     Jezivo nasilje u Novom Pazaru: Maskirani napadač upao u ugostiteljski objekat i nožem izbo mladića u vrat i grudi     ·     Tragičan kraj: Preminuo odbornik iz Topole koji se polio benzinom i zapalio     ·     Horor u Novom Pazaru, u pucnjavi ranjene dve osobe: Napadač ispalio hice i pobegao, povređeni odmah prebačeni u bolnicu (FOTO)(VIDEO)     ·     Čudo prirode u voćnjacima zapadne Srbije: Kod Lukića i Filipovića procvetale višnje i trešnje kao da je proleće, a ne početak jeseni (FOTO)     ·     Meci završili u nogama, ranjeni muškarac otkrio da je u njega pucano iz automobila: Detalji pucnjave u Priboju, za napadačem policija i dalje traga     ·     Naoružana i maskirana lica upala u dvorište manastira, povremeno se čuju pucnji: Eksluzivne fotografije sa Kosova iz sela Banjska (FOTO)     ·     Preko administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak nije dozvoljen ulazak na Kosovo i Metohiju     ·     Mladić iz Sjenice se utopio u Ulcinju     ·     Tanasković: Pčelarima od sledeće godine subvencije od 1.000 dinara po košnici     ·    


Autor: RINA.rs


Дрва има, али нема ко да их плати: Метар грађе на стовариштима сада кошта 10.000 динара, по први пут људи траже и багремово дрво које је јефтиније а добро греје (ФОТО)


Чачак - Ситно се одбројава до почетка грејне сезоне, а судећи по потражњи која је претходних месеци владала за дрвима, многи ће се ове године огрејати док ватрица пуцкета. Ко је одлучио да дрва купи на време уштедеће скоро дупло, јер се сада цена по метру креће од 9.500 до 10.000 динара. На стовариштима кажу да дрва има, али да нема много оних који ће да их плате.

 

- У овом периоду је потражња за дрвима ослабила зато што су многи домаћини на време купили огрев, нису чекали последњи минут за то. Оно што је познато да цена огрева када се погасе шпорети су најјефтинија, али касније из месеца у месец, цена расте тако да онај домаћин који је пролетос купио дрва плаћао је од седам до осам хиљада динара, дана је та цена значајно већа - казао је за РИНУ Александар Темелковски радник на стоваришта огрева у Љубићу.

 

Цена и потражња за огревним дрветом зависе од самог квалитета грађе. Највеће интересовање влада за церовим и грабовим дрветом, зато што су она калорична и добро држе ватру, док се за буковим дрветом потражују мање количине.

 

- Од скоро људи су почели да ложе и багремово дрво чија је цена знатно мања у односу на остале. Посао је изузетно тежак, а на цену ове године свакако је утицало и поскупљење горива које је неопходно за транспорт грађе - истако је Игор Прелић.

 

Иако престоница Србије предњачи у свему па тако у висини цене свих енергената, многи Београђани почетком лета похрлили су управо у Шумадију богату шумом и откупили огромне количине, како би се обезбедили за предстојећу хладну зиму. Продавци у шали кажу да ће се и Београђани ове зиме грејати дрвима која носе ознаку "чачанска". Стручњаци се надају да ће цена свих енергената у будућем периоду значајно опасти.

 

РИНА


14.09.2022.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO