Gorsko jezero usred borove šume, prirodna oaza o kojoj se malo zna: Meštani pripremaju pravo veselje za 1. maj, sa pečenjem i trubačima- tipično po srpski (FOTO)     ·     Mašinovodja spasio psa sigurne smrti     ·     Počela sednica Saveta bezbednosti UN: Vučić predstavlja Srbiju     ·     Ovo je zvanično najlepše selo u Evropi i ima najstariju apoteku: Olimje u Sloveniji krije nestvarne predele, monasi u zamku starom 1.000 godina se i danas bave medicinom (FOTO)     ·     Ne žele da plaćaju ulaz u prirodu koja im je u blizini kuća: Obustavljena naplata taksi u NP Tara ali samo za vozače koji imaju užičke tablice     ·     Drogiran seo za volan škode, pa dao gas: Gornjomilanovčanin poslat na trežnjenje zbog konzumiranja kokaina tokom vožnje     ·     Sve je nestalo za par sati,gradili smo ga volonterski i uložili puno truda i rada: Potresne slike sa lica mesta, od planinarskog doma kod Tutina ostalo samo zgarište (FOTO)     ·     Jedva se izvukli iz mećave: Skoro pola metra snega na Bjelasici, planinari umalo ostali zaglavljeni u snežnim nanosima - neverovatna zimska idila usred aprila (FOTO)(VIDEO)     ·     Sve je uništeno, plodovi su bili potpuno crni: Aprilski mraz napravio katastrofu u voćnjaku Miroslava iz Prijepolja, šljiva ove godine neće biti ni za džem     ·     „Pažljivkova smotra“ u Guči     ·     Ima posla ko hoće da radi, traži se šef proizvodnje: Kompanija iz sela Prislonica kod Čačka traži radnika za rukovodeću poziciju     ·     Zemljotres pogodio istok Srbije: Zatreslo se tlo u Despotovcu     ·    


Autor: RINA.rs


Нестварна природна лепота вишеструко повећала цене земљишта у околини Љубовије: Видиковац Локва међу најатрактивнијим локацијама у Западној Србији, препун посетилаца из читавог света (ФОТО)


Љубовија - Када је Бог делио природна богатства, по свој прилици њавише се задржао у Западној Србији јер не могу да се избороје сви фасцинантни видиковци на њеној територији. Један од оних најлепших сместио се недалеко од Лјубивије, назван видиковац Локва, са ког пуца невероватан поглед на коју год страну да се окренете. Са јужне стране види се кањон Дрине, док са севера види се Специјални резерват природе Трешњица. Једна је од најатрактивнијих тачки не само за локално становништво, већ и за велики број туриста који сваке године посећују ово место. 

- Ово је атрактивна дестинација за посетиоце који стижу из свих делова света. У самом специјалном резервату живе ретке биљне и животињске врсте као што су белоглави супови где смо успели да орханизујемо и њихову исхрану у зимском периоду. Када је држава заштитила цело ово подручје ми смо имали само четири јединке ове врсте, сада смо доспели до бројке од 40 супова који су познати и корисни као чистачи природе јер једе угинуле животиње, каже за РИНУ Милисав Вићентић. 

Са видиковца Локве виде се брдо и село Забрђе Бошковац, а са леве стране је село Грчић. Многи који су тражили место под небом за свој одмор, пронашли су га управо овде, и потражња за парцелама скочила је вишеструко. 

- Доста тога је урађено како би се населио овај крај. Поред видиковца који је изграђен, ради се на инфраструктури, како приступни путеви тако и осталим сегментима. То је довело да се масовно граде породичне викендице, које људима служе као место за предах. Додатан плус свакако је и то што је од престонице удаљено непуних три сата вожње. Самим тим цене земљишта су не значајно порасле, истиче Вићентић.

Министарство туризма и телекомуникацији дало је подршку изградњи панорамског видиковца Локва, како би оживео заборављени предео. 

- Са обрзиром да смо добили нов локалитет у нашој општини, житељи овог места добили су простор да се баве угоститељством по чему смо и познати, али такође у плану је у градња ресторана у сарадњи са ресорним министарством, закључио је Вићентић. 

РИНА


15.09.2022.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO