Кад га је ставио на вагу, остао без текста: Грозд из Бојановог винограда уместо 700 грама тежак скоро два килограма, сушно лето погодовало виновој лози која је одлично родила (ФОТО)

Топола – Да је народна пословица "док једном не смркне, другом не сване" тачна и кад је у питању пољопривредна производња показало се на примеру из села у околини Тополе. Незапмћена суша која је овог лета погодила повртаре и воћаре пприлично је десетковала род малина и шљива, међутим пдугачак период без падавина погодовао је виновој лози, па су гроздови пристигли на бербу у српској Тоскани достигли завидну тежину, крупноћу и квалитет. У виноградима се могу пронаћи примерци који својом величином надмашују просек.

„Ова година је била тешка за пољопривреднике, суша, мањак падавина, било је и града у пар наврата. Ипак грожђе је добро изнело за ову сезону, квалитет бобица је добар, имају довољно шећера а богами и крупне су. Почели смо са бербом и до сада сам нашао неколико гроздова који су доста тежи од просека. Један грозд ‘Викторије’ – беле сорте грожђа тежак је 1.800 грама и то је тренутни рекордер, док сам убрао и неколико гроздова хамбурга који су прешли 1.500 грама, а просечна тежина грозда је око 700 грама“, каже за РИНУ Бојан Ристић из Доње Трнаве.

17.09.2022.


Fotografije