Породице су им подигле споменике, иако се никада са ратишта нису вратили кућама: Испред цркве Светог Ђорђа код Косјерића преко стотину година стоје украшени крајпуташи, камени чувари крваве српске историје (ФОТО)

Косјерић – На западу Србије у оквиру Епархије жичке налази се Архијерејско намесништво црногорско са седиштем у Косјерићу. Многи су се запитали зашто баш овакав назив, али одговор се крије управо у самом настанку ове општине Златиборског округа. Разлог назива „црногорско“ је спомен на порекло становништва овог краја. Сматра се да је Антоније Косијер који је из Црне Горе на ово подручје дошао са супругом и своја три сина, један од првих становника. Затим су, како се наводи у појединим документима, дошли Јован Баранин из села Баре и његова сестра са седам синова, а касније су пристигли и досељиници из села Дивци код Колашина. По Антону Косијеру управо је Косјерић и добио име.

„Архијерејско намесништво црногорско са седиштем у Косјерићу обухвата шест парохија и пет црквених општина. Ту се налази и по много чему посебна црква брвнара посвећена Светом Ђорђу у селу Сеча Река, за коју се сматра да је подигнута још у 15. веку. Турци су је палили у неколико наврата, а претпоставља се да је након паљења црква већ 1809. године обнављана, а да је 1812. добила данашњи изглед“, кажу за РИНУ у Туристичкој организацији Косјерић.

17.09.2022.


Fotografije