Žena i ja smo odmah istrčali napolje, tamo su bile i komšije: Zatresao se Čačak, zemljotres pogodio grad na Moravi     ·     Ono što je lepo to je i skupo: Ako želite da vreme provedete na Tari, ponesite pune novčanike, od ponedeljka kreće naplata vozačima koji dolaze u Nacionalni park     ·     Ruku nisam mogla da pomeram, ovde sam se oporavila: Lekovite i čudotvorne vode u Ovčar Banji, smeštana na sat ipo od Beograda u prelepom delu Srbije (FOTO)     ·     Čačak i region se pokrenuli, u rekordom roku skupljen novac za Jovana: Najlepša vest stiže iz grada na Moravi, samohranom ocu heroju sada će biti bar malo lakše (FOTO)     ·     Na zahtev opozicije izbori se održavaju 2. juna     ·     Vatra mu odnela krov nad glavom, a bolest prikovala za krevet: Teška sudbina Milomira kida srce, živi u preteškim uslovima i potrebna je pomoć dobrih ljudi     ·     Eksplozija kod Zvečana, niko nije povredjen: Policija na licu mesta     ·     Vraćali se s planinarenja, pa autom sleteli u provaliju kod Splita     ·     Dan visokih zvanica sutra na vežbi Vojske Srbije "Vihor 2024“ na "Pešteru"     ·     Odmah zatvor: Mladić iz Rožaja osuđen na 15 dana robije, odbio da se podvrgne testiranju na drogu dok je upravljalo vozilom     ·     Sneg pade na behar, na voće: Vremenske (ne)prilike zadale nove glavobolje poljoprivrednicima, težak sneg mogao bi da slomi grane i uništi plodove (FOTO)     ·     Od 1. maja gas jeftiniji za industrijske potrošače za oko 15 odsto     ·    


Autor: RINA.rs


Следеће седмице механизација стиже на критичну тачку: Шаљемо багере са српском заставом у Бугарску како би одржали енергетску стабилност, показали смо једни другима да смо искрени пријатељи


Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић саопштио је да ће у првој половини наредне седмице наши бродови стићи на прве критичне тачке у Бугарској, где ће се са, нашим пријатељима, кренути са интервентним багерским радовима. 

 

“Током наредне недеље ћемо обићи наше раднике у Бугарској како би на лицу места проверили како радови напредују, али и пружили сву потребну подршку нашим људима које смо због ургентности ситуације упутили у другу земљу како би урадили све што је могуће да обезбедимо стабилност српске економије. Имајући у виду специфичност посла коју српска механизација треба да уради у Бугарској, како би се обезбедило уредно допремање угља у ТЕНТ, увоз евродизела, вештачког ђубрива, као и извоз пољопривредних производа, остварена је пуна сарадња са надлежним државним органима у Бугарској и надамо се да ћемо и даље имати сјајну интеракцију у остваривању заједничког циља за читаву Европу – потпуне пловности Дунавом, нашим најзначајнијим пловним коридором”, изјавио је министар Момировић.

 

Министар Момировић је додао да ће Влада Републике Србије и МГСИ наставити да дају стручну подршку комшијама које се, као и надлежни у Србији, боре са историјским ниским водостајем река и делимичним или потпуним прекидом рећног саобраћаја.

 

“Конвој техничке механизације под спрском заставом у среду је напустила воде Републике Србије и у првој половини наредне недеље стиже на прву позицију за багеровање у Бугарској. У међувремену екипа хидрографа из Републике Србије, која је стигла у Бугарску крајем прошле недеље, извршила је хидрографска батиметријска мерења у циљу утврђивања тачног стања пловног пута и планирања багерских радова”, рекао је министар Момировић.

 

Подсећамо да је у претходном периоду Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре потписало Споразуме са ресорним министарствима у Бугарској и Босни и Херцеговини, који подразумевају заједничке хидротехничке и багерске радове на уређењу критичних сектора за пловидбу на Дунаву и Сави. Споразум о начину финансирања и израде пројектно – техничке документације, вођење управних поступака за процену утицаја на животну средину, издавање локацијских услова, сагласности и грађевинске дозволе за Пројекат „Хидротехнички и багерски радови на уређењу критичног сектора за пловидбу – Ушће Дрине и Саве потписан је 9. септембра између Владе Републике Србије и Савета министара Босне и Херцеговине, док је Споразумa о сарадњи у техничком одржавању пловног пута Дунава између МГСИ и Министарства транспорта и комуникација Републике Бугарске потписан 3. септембра 2022. године.

 

РИНА 


18.09.2022.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO